Luizen, hoe best opsporen?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-luizen-luizekam-02-19.jpg

nieuws

Het is een vervelend en ook toenemend probleem in scholen, crèches en allerhande gemeenschappen: De hoofdluis. Luizen worden veel resistenter aan allerhande topische insecticiden en de best werkende medicijnen werden, na een Europeese richtlijn, verboden. Het is daarom van het grootste belang dat de luizen tijdig worden gevonden en behandeld.


Een recente studie aan de universiteit van Gent zocht naar de beste methode om hoofdluizen te vinden. Het gewoon kijken op droog haar werd vergeleken met het kijken, met een vergrootglas , op nat haar en met een fijne kam. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 224 kinderen uit een lagere school in het Gentse. Onderzoekers vonden bij "droog" onderzoek luizen bij 14 % van de kinderen, bij "nat" onderzoek 22%.

Ook bleek er bij "droog" onderzoek veel frequenter een"vals-positief" resultaat te zijn (men vindt zogezegd luizen waar er eigenlijk geen zijn).
De beste plaats om uw kind te onderzoeken is dus na het bad, met nog nat haar, in een goed verlichtte ruimte en met een vergrootglas. De plaats waar men het gemakkelijkst de neten (=luizeneitjes) kan vinden is in het haar achter de oren en op de kruin.

zie ook artikel : Terug naar school: let op hoofdluizenverschenen op : 05/11/2001 , bijgewerkt op 01/02/2019
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt