Chronische hoofdpijn door overmatig gebruik van acute pijnstillers

Laatst bijgewerkt: maart 2019
man-pijn-zw-w-150.jpg

nieuws Meer dan 100 000 Belgen lijden aan chronische hoofdpijn door overmatig gebruik van acute pijnstillers. Tot die vaststelling zijn vooraanstaande Belgische neurologen gekomen bij de
behandeling van migrainepatiënten. Een nieuwe informatiemodule en hoofdpijnkalender op www.ontsnapaanmigraine.be moedigt migrainepatiënten aan hun gebruik van pijnstillers nauwlettend in het oog te houden en er eerlijk over te spreken met hun behandelende arts.
Migraine is een kwaal die 1 op 10 Belgen treft. Heel wat migrainelijders verlichten of stoppen hun hoofdpijnaanvallen met acute pijnstillers. Een correct gebruik van acute medicatie kan de pijn tijdens een aanval doeltreffend bestrijden. Wordt er te frequent naar acute medicatie gegrepen dan kan de migrainepatiënt hierdoor chronische hoofdpijn ontwikkelen. Een overdreven gebruik van pijnstillers verergert dus het probleem.
Wie meer dan 2 keer per week zwaardere pijnstillers neemt zoals ergotamine, triptanen of medicijnen met codeïne, loopt een groot risico chronische hoofdpijn te ontwikkelen. Voor eenvoudige pijnstillers zoals tabletten met paracetamol, aspirine of ibuprofen, gelden 3 dagen per week als maatstaf.
Chronische hoofdpijn treft oud en jong en de patiënten hebben meer dan 15 dagen hoofdpijn per maand. Na spanningshoofdpijn en migraine komt hoofdpijn door overmatig gebruik van acute medicatie het meest voor. In het bijzonder migrainepatiënten zijn gevoelig aan het ontwikkelen van dit type hoofdpijn.
Aangeraden wordt om het gebruik te beperken tot minder dan 6-8 dagen per maand (of 2 dagen per week).


pub