Verkeerslawaai veroorzaakt ontwikkelingsachterstand kinderen

Laatst bijgewerkt: May 2017
123-kind-veiligh-verkeer-milieu-05-17.jpg

nieuws Vijfjarigen die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid, lopen tot drie maanden achter in hun ontwikkeling. Dat blijkt uit recent onderzoek in Duitsland, zo meldt Vakbladvroeg.nl.
Het onderzoek is verricht aan de Universiteit van Wuppertal. Kleuters die 's nachts aan 10 decibel meer dan gemiddeld (44 decibel) worden blootgesteld door (trein)verkeer, lopen in hun ontwikkeling tot drie maanden achter bij kinderen die niet te maken hebben met die extra decibellen.

De ontwikkelingsachterstand is meetbaar op meerdere fronten: zowel wat motoriek als taal en rekenen betreft, constateerden de onderzoekers op basis van een test die alle kleuters daar voorafgaand aan de basisschool krijgen. Hun sociaal-economische achtergrond maakt niet uit voor het verband tussen geluid en achterstand.
Het maximale aantal decibellen dat 's nachts in Wuppertal werd berekend is 67, wat gelijk staat aan het geluid van een televisie die aanstaat op normaal volume. Het gemiddelde geluidsniveau ligt slechts op 44 decibel.

bron: http://www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/2289/
verschenen op : 10/06/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub