Op het vliegtuig met een gipsverband

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-been-gips-ongeval-trauma-170_01.jpg

nieuws Als u wil vliegen met een gebroken arm of been in gips moet u bij het inchecken een verklaring van de arts kunnen voorleggen waarin staat dat u gezond genoeg bent om te reizen ("Fit to Fly" verklaring). Het medisch bewijs moet de datum vermelden wanneer het gips werd aangebracht. Een medische verklaring mag maximaal 7 dagen voor vertrek uitgegeven zijn.

Veel ziekenhuizen weigeren een dergelijke verklaring omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor de patiënt tijdens de vlucht. Zij leveren dan wel een verklaring af met informatie over het gipsverband.

• Met een volledig gesloten, circulair gipsverband, mag u - zeker in de eerste 48 uren - in principe niet vliegen. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine. Tijdens het vliegen kunnen handen en voeten wat opzwellen door vochtophoping. Dit geldt zowel voor normale gipsverbanden als verbanden waarbij hars of glasvezel wordt gebruikt, of voor zogenaamde soft casts.
Indien u een breuk hebt opgelopen en een gipsverband nodig hebt, bespreekt u dit best vooraf met de arts die het verband aanlegt. In plaats van een circulair gips kan eventueel een halfopen spalk, brace of afneembaar gips aangelegd worden, als het letsel dat toelaat.
Een andere mogelijkheid is dat het gips net voor de vlucht in de lengterichting wordt gespleten, zodat het in geval van zwelling gemakkelijk kan opengemaakt worden. Dit moet voor het inchecken gebeuren, en gebeurt bij voorkeur niet op de luchthaven.
Informeer best vooraf bij uw vliegmaatschappij hoe de specifieke richtlijnen zijn.

• Afhankelijk van het lichaamsdeel dat u brak, zult u al dan niet een tweede of zelfs derde stoel moeten aankopen.
- Passagiers met armen in het gips kunnen normaal volstaan met één stoel. Ook passagiers die met hun onderbeen in het gips reizen, kunnen meestal volstaan met één stoel.
- Passagiers die hun knie niet kunnen buigen, moeten een extra stoel kopen om hun been omhoog te kunnen doen. Het is niet toegestaan uw been zodanig te plaatsen dat de bewegingsvrijheid van het cabinepersoneel of dat van andere passagiers wordt belemmerd. Het aantal benodigde extra stoelen is afhankelijk van de lengte van het gips of het been. Een extra stoel biedt ongeveer 43 cm extra ruimte. Als algemene richtlijn geldt dat passagiers 3 stoelen en kinderen 2 stoelen vereisen.
Extra stoelen moeten geboekt worden ongeacht of het toestel vol is of niet.

• Indien u assistentie nodig hebt op de luchthaven of in het vliegtuig, moet u de luchtvaartmaatschappij vooraf verwittigen (meestal 48 uren vooraf).

Gipsvluchten vanuit de wintersportcentra
Voor mensen die iets breken op vakantie kan een gipsvlucht worden ingezet. Dit is een dienst van meerdere alarmcentrales en verzekeringsmaatschappijen. Bij een gipsvlucht kunnen mensen liggend worden vervoerd en zal er een taxi aanwezig zijn op de luchthaven waar u aankomt.
Informeer vooraf bij uw reisverzekering of alarmcentrale of u kunt genieten van deze dienst.


pub