Kant-en-klare babyvoeding minder voedzaam?

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-potjeseten-wortel-voeding-170_07.jpg

nieuws Volgens een studie van de universiteit van Glasgow in Schotland bevat kant-en-klare babyvoeding in potjes te veel suiker en te weinig voedzame bestanddelen in vergelijking met zelfgemaakte babyvoeding. De studie verscheen de Archives of Disease in Childhood.

De onderzoekers analyseerden alle babyvoeding van de vier grootste Britse producenten (Heinz, Cow & Gate, Cow & Gate HiPP Organic en Boots) en twee bioproducenten (Ella's Kitchen en Organix). Het betrof zowel kant-en-klare voeding als voeding die nog moest bereid worden door toevoeging van melk of water. Alle producten werden vergeleken met de voedingswaarde van borstvoeding en van speciale melk voor zuigelingen. De kant-en-klare producten werden ook vergeleken met doorsnee huisbereide babyvoeding.

De resultaten zijn vrij ontluisterend.
• De energie-inhoud (het aantal caloriën) van de kant-en-klare potjes (282 kiloJoules per 100 gram) is vrijwel identiek aan die van borstvoeding (283kJ/100g). Ze bevatten slechts 40% meer eiwitten dan de gewone zuigelingenmelk. Potjes met vlees bevatten het meeste ijzer, maar het verschil met gewone zuigelingenmelk en met potjes zonder vlees is verwaarloosbaar.
De bedoeling om over te schakelen op vaste voeding is net om de energiewaarde van de voeding te verhogen en ook meer verschillende voedingsstoffen zoals ijzer te verschaffen. Op dat punt schieten de potjes te kort.

• In vergelijking met thuisbereide babyvoeding bevatten de potjes tot de helft minder energie en eiwitten. De baby moet bijna dubbel zoveel potjesvoeding eten dan thuisbereide voeding om evenveel voedingsstoffen binnen te krijgen.

• Tweederde van de potjes heeft een zoete smaak door de toegevoegde suiker. Dat kan tandbederf veroorzaken. Maar vooral zorgt het ervoor dat baby’s wennen aan zoet en niet aan andere smaken.

• De meeste potjes worden gepromoot vanaf de leeftijd van 4 maanden, terwijl volgens de richtlijnen vaste voeding slechts aangeraden wordt vanaf de leeftijd van 6 maanden.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram