Watergewenning en babyzwemmen: pas vanaf 1 jaar

123-kind-zwemmen-baby-water-170-08.jpg

nieuws De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby’s jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden. De voordelen van zwemmen en bewegen voor een heel jong kind in het water wegen op dit moment niet op tegen het risico van mogelijke infecties. Bovendien komt een baby vanwege de kwetsbare longen best nog niet met chloordampen in contact.

Watergewenning en babyzwemmen kan van zodra uw baby 1 jaar oud is in goede hygiënische omstandigheden en in gecontroleerde zwembaden. Mits goede hygiënische omstandigheden wegen de voordelen vanaf de leeftijd van 1 jaar sterker door dan het risico van chloor, ook voor kinderen met astma.
Voor die leeftijd kan u uw baby thuis laten wennen aan water door samen geregeld een bad te nemen.

Zwemmen is aan te raden voor kinderen vanaf 4 jaar. Pas dan kan een kind de zwemtechniek goed aanleren en zich juist in het water bewegen.
• Hou voortdurend toezicht! In openbare zwembaden kan een kind eventjes aan het zicht van de redders ontsnappen.
• Leer een kind niet te lopen rond het zwembad: doordat de vloer nat is, kan het makkelijk wegglijden in het water.
• Let op de veiligheidsvoorschriften die door pictogrammen of geschreven instructies zijn aangegeven.
• Leer een kind het verschil tussen diep en ondiep water.

Infectierisico
Omdat de temperatuur van het water en de lucht in het zwembad vrij hoog zijn, wordt de groei van micro-organismen bevorderd.
In de meeste zwembaden in België worden chloorbevattende desinfectanten gebruikt. Die worden omgezet in bijprodukten die mogelijk giftig kunnen zijn. Organisch materiaal (zweet, urine, etc.) speelt een belangrijke rol bij het vormen van deze giftige bijprodukten. Baby’s zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze gevoeliger reageren op chloor en de bijproducten van chloor die irriterend zijn voor ogen, huid en de bovenste luchtwegen.
Er is evenwel geen bewijs dat zwemmen in publieke gechlorineerde zwembaden astma of andere aandoeningen veroorzaakt, zolang het zwemmen gebeurt in gecontroleerde zwembaden en in goede hygiënische omstandigheden.

De Raad benadrukt verder dat ventilatie van de zwemhal heel belangrijk is, terwijl er hiervoor in België nog geen reglementering geldt. Zowel de kwaliteit van de lucht als het water moeten gecontroleerd en geïnspecteerd worden. Dit geldt zeker en vast voor publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die bezocht worden door kleine kinderen.

Volgende eenvoudige hygiënemaatregelen voorkomen het risico op infecties:
• niet in het zwembad gaan als u diarree hebt;
• niet plassen in het zwembad;
• inslikken van zwembadwater vermijden;
• uitgebreid douchen met water en zeep voor en na het zwembadbezoek;
• naar de toiletten gaan om luiers te vervangen of wanneer kinderen hun behoefte moeten doen;
• handen wassen met water en zeep na het gebruik van het toilet of na het verluieren;

Zowel de kwaliteit van de lucht als het water moeten gecontroleerd en geïnspecteerd worden. Dit geldt zeker en vast voor publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die bezocht worden door kleine kinderen.

Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram