Soepele platvoeten? Geen steunzolen nodig
nieuws
Tot ongeveer 9 jaar zijn soepele platvoeten onderdeel van de normale ontwikkeling. Kleine kinderen hebben namelijk nog flexibele gewrichten. Tijdens de groei verdwijnen die soepele platvoeten meestal vanzelf.
Wat zijn soepele platvoeten?
Terwijl een normale volwassen voet een voetboog van ongeveer 1,3 cm aan de binnenzijde heeft en aan de buitenzijde plat is, lijkt een kind tijdens zijn eerste levensjaren platvoeten te hebben. Anders gezegd: de voetboog van de voeten van je kind rust geheel of gedeeltelijk op de grond. De voeten zijn ook naar binnen gekanteld.
Nochtans is paniek niet nodig. Tot ongeveer 9 jaar zijn soepele platvoeten onderdeel van de normale ontwikkeling van een kind. Kleine kinderen hebben namelijk nog flexibele gewrichten. Ook de coördinatie van de kleine voetspiertjes is op die leeftijd niet volledig ontwikkeld.
Tijdens de groei verdwijnen die soepele platvoeten meestal vanzelf en krijgt uw kind mooi gevormde voeten.
Hoe ziet u dat uw kind soepele platvoeten heeft?
Laat uw kind op zijn tippen staan. Bij een soepele platvoet komt er op dat ogenblik terug een voetboog in de voet van uw kind. De hiel kantelt ook niet meer naar binnen.
Bij stijve platvoeten komt de voetboog niet terug. Dat is slechts bij 5% van de kinderen het geval.
Wanneer hebben steunzolen nut?
Heeft uw kind geen pijn, dan zijn steunzolen zelfs bij stijve platvoeten niet altijd nodig.
Heeft uw kind wel pijnklachten, een duidelijke voetafwijking of een spierziekte, dan hebben steunzolen wel nut.
U neemt dan best contact op met uw huisarts. Hij zal u doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinderarts of orthopedisch chirurg.