Zo moeder, zo dochter.
reserve
Ouders en in het bijzonder moeders hebben meer impact op de voedselvoorkeuren en – patronen van hun kinderen en daarmee ook op hun gezondheid dan ze vaak denken. Dit zou vooral te maken hebben met de voorbeeldfunctie (de „doe zoals ik doe“-benadering), eerder dan met het feit dat kinderen als het ware gedwongen worden om bijvoorbeeld hun groenten op te eten (de „doe wat ik zeg“-benadering). Dit blijkt onder meer uit verschillende Amerikaanse studies die enerzijds de melk- en frisdrankgewoonten (1) en anderzijds de groenten- en fruitinname (2) tussen de moeders/ouders en hun 5 jaar oude dochters hebben vergeleken.
Uit de resultaten blijkt dat dochters de melk- en frisdrankgewoonten van hun moeder overnemen. Wanneer moeders meer melk drinken en minder frisdranken gebruiken, zullen de dochters dat ook doen. Zowel bij de moeders als bij de dochters was het gebruik van frisdranken bovendien negatief gecorreleerd met de melk- en de calciuminname. Wie vaker voor frisdranken koos, kreeg met andere woorden minder calcium binnen. Dezelfde trend werd vastegesteld voor wat de groenten- en fruitinname betreft. Naarmate de meisjes aangaven meer groenten en fruit te eten, bleken zij bovendien meer vitaminen en mineralen en minder vet in te nemen. Het feit dat kinderen meer groenten en fruit eten wanneer ook de ouders dat doen, kan ook te maken hebben met het feit dat er in huis altijd groenten en fruit beschikbaar zijn. In een derde onderzoek werd ten slotte ook het belang onderstreept om samen met het gezin de maaltijd te gebruiken (3).
Het is dus belangrijk dat zowel moeders als vaders het goede voorbeeld geven en hun kinderen op die manier aanmoedigen in plaats van ze te forceren om gezonder te gaan eten en nieuwe voedingsmiddelen te proeven. Dit kan er mogelijk toe bijdragen dat bijvoorbeeld de calciuminname bij in het bijzonder jonge meisjes niet verder achteruitgaat en de dagelijkse aanbevelingen voor groenten (300 g) en fruit (2 tot 3 stuks) in de toekomst beter worden gehaald.
Het goede voorbeeld kan zo bijdragen tot een meer evenwichtige voedingsinname met minder vet en meer vitaminen en mineralen en op termijn dus ook tot een betere gezondheid voor iedereen.
Bron:
(1) J.O. Fisher et al. Daughters mimic milk- and sodadrining habits of their mothers.
J Nutr 2001; 131(2): 246-250.
(2) J. Fisher et al. Parental influences on youg girls‘ fruit and vegetable, micronutrient and fat intakes. J Am Diet Assoc 2002; 102 (1): 58-64
(3) M.W. Gillman et al. Family dinner and diet quality among older children and adolescents. Arch Fam Med. 2000; 9: 235-240