Stress kan acne en haaruitval veroorzaken

nieuws Duitse onderzoekers van de Vrije Universiteit Berlijn hebben ontdekt dat een bepaald stresshormoon, corticotropin-releasing hormone (CRH), dat in verhoogde mate wordt geproduceerd tijdens periodes van angst en depressie, een belangrijke invloed heeft op de functie van de talgkliertjes die talg of sebum produceren. Een verhoogde productie van CRH zou ook leiden tot een verhoogde afscheiding van talg, wat op zijn beurt kan leiden tot een overdreven vettige huid en acne.
Acne ontstaat wanneer de haarzakjes in de huid verstopt raken. Dit gebeurt wanneer talg en afgstoten huidcellen sneller worden gevormd dan ze door de poriën kunnen worden afgevoerd.
De onderzoekers vonden ook dat het aantal en het type CRH-receptoren in de huid afhankelijk is van het mannelijk hormoon testosteron en van groeihormoon. Dat zou kunnen verklaren waarom acne meestal optreedt tijdens de puberteit wanneer homonale veranderingen optreden. Bovendien zou dit ook kunnen betekenen dat er een verband bestaat tussen CRH en het mannelijke type van haarverlies.
Het Duits onderzoek bestudeerde de invloed van CRH op de talgklieren in het labo. De onderzoekers zeggen dat hun onderzoek nu moet worden herhaald bij levende proefpersonen om definitieve conclusies te kunnen maken.
Indien de rol van CRH wordt bevestigd, zou dit op termijn kunnen leiden tot een behandeling van acne waarbij de invloed van CRH wordt onderdrukt. Omgekeerd zou het op termijn ook kunnen leiden tot een behandeling van overdreven droge huid door een stimulatie van CRH.

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, mei 2002


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram