De juiste actie bij een hersenschudding
nieuws
Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. In Nederland is een campagne gestart om voetballers, zowel professionele als amateurs, duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding. Als een hersenschudding niet goed wordt behandeld, riskeer je lange-termijn problemen zoals depressie, vermoeidheid en hoofdpijn.
In vergelijking met blessures aan enkels, knieën en bovenbenen komen hersenschuddingen minder vaak voor in het voetbal. Volgens VeiligheidNL meldden zich in 2018 ongeveer 33.000 amateurvoetballers met een blessure bij een Spoedeisende Hulp afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Van hen hadden 600 hersenletsel of hersenschudding, ongeveer 2 procent van alle blessures.
Het adequaat handelen bij een hersenschudding is echter essentieel om lange-termijn problemen (depressie, hoofdpijn, vermoeidheid) te voorkomen.
Afgelopen seizoen waren er ingrijpende beelden van Jan Vertonghen (die wankelend en kokhalzend het veld verliet tijdens een Champions Leagueduel van Tottenham Hotspur met Ajax) en Anthony Lopes (de doelman van Olympique Lyonnais die tien minuten doorspeelde nadat hij een hersenschudding had opgelopen tijdens een Champions Leagueduel met Barcelona). Beiden hadden direct van het veld moeten worden verwijderd om verder gevaar voor hun gezondheid te voorkomen.
Om het herkennen van symptomen van een hersenschudding door spelers te verbeteren, is een informatieve video ontwikkeld.
De boodschap van deze video concentreert zich op drie handelingen:
1. Herken: het herkennen van de symptomen van een hersenschudding.
2. Vertel: het informeren van de medische of technische staf.
3. Van het veld af: een speler met een (vermoede) hersenschudding moet altijd van het veld af.
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.