- dossierOngewild urineverlies: inspanningsincontinentie of stressincontinentie
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierGezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
- dossierWat is dry needling en (wanneer) werkt het?
Kinderen worden later zindelijk
nieuws
Kinderen zijn vandaag gemiddeld 12 tot 15 maanden later zindelijk dan in de jaren 1950. Dat kan nadelig zijn voor het kind, de ouders en de samenleving. Kleuterleidsters moeten bijvoorbeeld almaar meer tijd spenderen aan het verschonen van broekjes. Dat blijkt uit onderzoek van UZA-kinesitherapeute Alexandra Vermandel.
‘Nochtans blijkt uit geen enkele studie dat het schadelijk zou zijn om vanaf 18 maanden met zindelijkheidstraining te starten’, zegt Vermandel. Zij ontwikkelde in het kader van haar doctoraat ook een kindvriendelijke methode om kinderen op
relatief korte periode zindelijk te krijgen. ‘Peuters tussen 18 en 36 maanden kregen een luier om die een signaal gaf als hij nat werd. Daarop werd het kind telkens op het potje gezet. Er was ook veel aandacht voor motivatie.’ Van de kinderen die zo thuis getraind werden, was 80% na vijf dagen zindelijk. In een kinderdagverblijf lukte dat bij 50%. ‘De luiers zijn niet te koop. Maar het kind in blote billetjes laten rondlopen en bij nattigheid op het potje zetten, is hetzelfde principe’, aldus Vermandel.