Veiliger Internetdag: Tips voor veilig chatten

nieuws • Praat met kinderen over het geven van de eigen persoonlijke informatie en die van anderen. Een vriend is niet iemand die men 5 minuten geleden heeft ontmoet via chat!

• Maak afspraken over gebruik van computer voor chat, profielen, gsm,... Met wie mogen ze op die manier communiceren, wanneer, hoe lang,...

• Maak met je kind de afspraak dat ze enkel mogen chatten met mensen die ze ook naast de chat kennen. Overloop regelmatig samen hun contactenlijst op MSN en vraag hen wie die mensen zijn en van waar ze ze kennen. Via het internet heb je snel het gevoel dat je iemand kent en kinderen beschouwen iemand waarvan ze het e-mailadres hebben vaak al als “bekend”.

Op de website ‘Veiligonline’ vind je een demofilmpje over de configuratie van MSN zodat er enkel met bekenden kan gechat worden.

• Kinderen tussen 5 en 7 jaar leren het onderscheid te maken tussen goede en kwade intenties. Ze beseffen dat niet iedereen even goede bedoelingen heeft. Gelukkig kunnen ze ook inzien dat niemand helemaal goed of helemaal slecht is.

Kinderen stellen vaak al op heel jonge leeftijd veel vragen over het waarom van gebeurtenissen in hun leven of dingen die ze op televisie zien. Waarom doen mensen dingen die eigenlijk niet mogen? Het is belangrijk dat je, je kinderen eerlijk antwoordt op deze vragen. Zo leren ze dat er goede maar ook kwade dingen gebeuren in de wereld.

Leg niet te veel nadruk op de risico’s. Maak hen bewust van het feit dat er iets fout kan gaan, maar benadruk tegelijkertijd dat er ook heel veel goede dingen te beleven vallen op het internet en daarbuiten. Leer hen dat ze op hun hoede moeten zijn, maar niet bang hoeven te zijn van alles en iedereen.

• De gouden regel is en blijft: geef zo weinig mogelijk persoonlijke informatie prijs. Als je chat met vrienden die je ook naast de chat kent, kan je natuurlijk wat meer zeggen. Maar pas op met mensen die je nog nooit ontmoet hebt. Op het internet heb je snel het gevoel dat je iemand kent, dat iemand een goede vriend is. Dit is niet noodzakelijk het geval, dus pas op met wat je zegt tegen iemand die je enkel kent via de chat.

• Leer je kinderen basistechnieken om informatie te verzamelen over een persoon die hen lastigval.

• Hou conversaties bij (bekijk het demo-filmpje over het configureren van MSN)

• Maak printscreens als er foto's aan te pas komen (bv. via webcam)

• Bewaar mails, sms-berichten,...

• Leer hen enkel berichten te aanvaarden van personen die ze 'offline' kennen.

• Aangezien chatrooms zich op websites bevinden, zijn hier geen beveiligingsinstellingen mogelijk. Dit betekent niet dat het volstrekt onveilig is om hier te chatten. Indien je kind gebruik wil maken van een openbare chatroom, kies dan een chatroom waarop permanent moderatoren aanwezig zijn. Zo kan je een probleem melden en kan de moderator eventueel onmiddellijk tussenkomen.

• Wanneer er toch afspraken (chatdates) gemaakt worden, leer kinderen dit te vertellen aan een vertrouwenspersoon en laat hen niet alleen gaan. Leer ze iemand meenemen. Als je het verbiedt, leg hen ook uit waarom.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram