Veiliger Internetdag: Hoe uw kind opvoeden om het internet veilig te gebruiken

nieuws Internet biedt heel veel mogelijkheden en positieve kansen. Het is dus belangrijk dat we onze kinderen al deze kansen bieden. Tegelijkertijd zijn er, zoals aan alles in het leven, een aantal risico's en minder goede kantjes verbonden. Het is uw taak als ouder om uw kind op te voeden. En bij de opvoeding hoort nu eenmaal ook internetopvoeding. Om u te helpen, zetten we de belangrijkste tips nog even op een rijtje:

• Praat met kinderen over het gebruik van de computer. Praat met hen over wat ze doen en meemaken op internet, en hoe ze dat vinden. Vertel ook over uw eigen ervaringen. Op die manier laat u weten dat u ontvankelijk bent voor hun ervaringen en bouwt u wederzijds vertrouwen op. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als er een probleem is. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Voor jonge kinderen kan het 'Veilig Internet Gezinspakket' hulp bieden.

• Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag uw kind aan de computer spenderen en waarvoor? Wanneer kan dat? Stel eventueel na discussie een contract op dat naast de computer opgehangen wordt.

• Laat uw kind zo veel mogelijk zelfstandig internetten, maar zet de pc wel in een gemeenschappelijke ruimte of op een goed zichtbare plaats. Zo heb u meer zicht op internetgedrag van uw kind(eren). U bent ook in de buurt om te helpen als er iets vervelends gebeurt. Leer jongeren voorzichtig omspringen met hun identiteit, vooral met persoonlijke informatie en met foto's van zichzelf en anderen.

• Vertel uw kinderen dat eventuele controle of het gebruik van filters nodig is om hen te beschermen tegen ongepaste en ongewenste beelden en/of informatie. Voor jonge kinderen kan men het gebruik van filters overwegen om dan geleidelijk over te gaan tot meer vrijheid. Bij jongeren ligt dit iets moeilijker en is voornamelijk communicatie en discussie belangrijk.

• Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat, waar is. Maak ze ervan bewust dat niet alle informatie even betrouwbaar is en dat je altijd kritisch moet blijven. Moedig uw kind aan internet kritisch te benaderen en te checken of de informatie betrouwbaar is. Leer uw kind ook dat het geen schande is om bij twijfel een gesprek aan te gaan met jou of met de leerkracht.

• Maak bij discussies over computergebruik steeds de vergelijking met de 'echte' wereld. Wat ze in de werkelijke wereld als 'not done' beschouwen, moeten zij dan ook niet op internet doen. Leer kinderen respect hebben voor elkaar. Internet geeft een vals gevoel van anonimiteit en jongeren durven dan meer omdat ze geen reacties zien.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram