Leidt Tinder tot meer 'casual sex'?

123m-tinder-comp-gsm-02-171.jpg

nieuws Eén op twee gebruikers van Tinder maakte ooit een afspraak in real life. Bij één op drie van hen kwam het tot een seksuele relatie.
Dat blijkt uit onderzoek van Elisabeth Timmermans aan de KU Leuven. Timmermans vroeg zo’n 3.000 Tindergebruikers naar hun motieven en ervaringen. “Tinder heeft een reputatie als middel om avontuurtjes te beleven. Maar uit mijn onderzoek blijkt dat het zo’n vaart niet loopt”, zegt Timmermans. “De helft van mijn respondenten heeft ooit afgesproken met iemand die ze hadden leren kennen via Tinder. 27% van hen geeft aan op zijn minst al één serieuze relatie met een Tinder-match gehad te hebben. 31% heeft een casual seksuele relatie gehad, waarbij de partners geen serieuze bedoelingen hebben, maar elkaar bijvoorbeeld bellen als ze zin hebben om af te spreken. 23% heeft een onenightstand beleefd.”

Eén en dezelfde respondent kan uiteraard zowel een onenightstand of een vluchtige seksuele relatie als een serieuze relatie hebben beleefd. De percentages overlappen dus. Dat het cijfer voor onenightstands vrij hoog ligt, zou volgens Timmermans kunnen komen doordat mensen die elkaar hebben gevonden via Tinder meer zelfvertrouwen hebben als ze elkaar voor het eerst ontmoeten dan bij een blind date of een ander eerste afspraakje. “Doordat ze weten dat er wederzijdse interesse is, komt het makkelijker tot seks, ook al zit er misschien geen relatie in. Dat geldt ook wanneer mensen zich in het buitenland bevinden, vanwege de vakantiesfeer, of vanwege de wetenschap dat er gezien de afstand niets serieus van zal komen.”

Motieven
Uit het onderzoek kwamen dertien verschillende motieven naar voren om op Tinder te gaan. “Die hoeven elkaar niet uit te sluiten, mensen hebben meestal meer dan één motief om een profiel aan te maken. De meeste respondenten scoren hoog op de motieven amusement en nieuwsgierigheid. Slechts weinig respondenten geven aan dat ze op zoek waren naar een onenightstand.”

Een partner zoeken blijkt op de vierde plaats te staan: “Hoewel Tinder zich vooral richt op een heteroseksuele populatie, gebruiken ook holebi’s Tinder om een partner te vinden. Tinder heeft trouwens de mosterd gehaald bij Grindr, een app voor homomannen. Een aantal homoseksuele mannen in mijn steekproef gaven aan dat ze liever Tinder gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar een relatie, omdat Grindr voor hen soms iets te sterk gefocust is op seksuele interacties.”
Timmermans bekeek ook de relatie tussen persoonlijkheid en het al dan niet gebruiken van Tinder. “De moeilijkheid daarbij was vooral om voldoende singles te vinden die Tinder nog nooit gebruikt hebben. Maar uiteindelijk heb ik er toch een honderdtal gevonden. We hebben de big five-persoonlijkheidskenmerken bekeken en gekeken welke motieven er aan zijn gekoppeld.”

“Singles die Tinder gebruiken zijn doorgaans extraverter en staan meer open voor nieuwe ervaringen dan singles die de app nog nooit gebruikt hebben. Die laatste groep scoort dan weer significant hoger voor conscientiousness. Consciëntieuze en introverte mensen zijn ook minder geneigd Tinder te gebruiken als afleiding of amusement, maar eerder om een vaste relatie te zoeken of hun flirtvaardigheden te verbeteren. Voor wie hoog scoort op extraversie en laag scoort op conscientiousness geldt het omgekeerde.
Respondenten die hoog scoren op agreeableness – altruïsme – geven minder vaak aan uit te zijn op een seksueel motief. We zien dat neurotische mensen dan weer vooral op Tinder zitten om te zien hoe goed ze nog in de markt liggen, of om over hun ex proberen heen te geraken.”

"Mensen doen vaak of ze een Tinderprofiel hebben uit nieuwsgierigheid of om zich te amuseren, terwijl ze stiekem hopen dat er toch iets zal uitkomen."

“Tinder trekt vooral mensen aan tussen 18 en 29. De categorie 30-49 was dan ook iets minder sterk vertegenwoordigd in mijn steekproef, en vanaf dan loopt het sterk bergaf, al zat er ook een gebruiker van 69 in mijn sample”, zegt Timmermans: “Hoe ouder, hoe meer men Tinder gebruikt om op zoek te gaan naar een serieuze relatie, maar ook hoe meer Tinder wordt gebruikt in het buitenland – denk aan zakenreizen en single-vakanties.”

“Er waren ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke Tindergebruikers in mijn steekproef, maar hun motieven zijn wel verschillend. Mannen zitten meer op Tinder met het oog op casual sex of durven meer toegeven dat dat hun motief is. Vrouwen zijn vaker op zoek naar een ego boost. Mannen gebruiken Tinder vaker tijdens (zaken)reizen en geven aan hun sociale vaardigheden te willen oefenen. Vrouwen handelen vaker uit nieuwsgierigheid of geven aan dat hun profiel door vrienden is aangemaakt om een breuk te helpen verwerken.”

Opvallend: 12% van de respondenten die een relatie hebben, geeft aan op Tinder te zitten. “Vermoedelijk speelt de angst om alleen te zijn hier een grote rol. Deze Tindergebruikers durven pas uit hun relatie te stappen wanneer ze een nieuw opvangnet hebben gevonden via Tinder.”

Geen taboe meer
Waar het aanvankelijk not done was om toe te geven dat je een Tinderprofiel hebt, is dat nu helemaal veranderd, zegt Elisabeth Timmermans: “Op café krijg ik vaak enthousiaste reacties en verhalen wanneer ik over mijn onderzoek begin. Voor jongvolwassenen is het intussen oké om ervoor uit te komen dat ze hun partner gevonden hebben via Tinder, al is toegeven dat je op Tinder zit om een lief te vinden nog steeds een beetje taboe – voor oudere mensen geldt dat minder. Mensen doen dan ook vaak of ze een profiel hebben uit nieuwsgierigheid of om zich te amuseren, terwijl ze stiekem hopen dat er toch iets zal uitkomen.”

Bron:
www.liefdeintijdenvantinder.be
http://nieuws.kuleuven.be/node/17446


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram