Reist u naar het zuiden? Laat u vaccineren tegen hepatitis A en B

nieuws Verschillende Europese landen zien de laatste maanden een toename van hepatitis A-besmettingen onder reizigers die terugkeren uit Egypte. Gezien de overeenkomsten in het hepatitis A-virus bij verschillende patiënten, ook internationaal, is het waarschijnlijk dat zij besmet zijn geraakt in Egypte. Voor mensen die naar Egypte reizen is het belangrijk om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A.

Hepatitis A en B (of virale geelzucht) zijn ziektes die de lever aantasten. Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie, komt hepatitis A bij reizigers het meest voor. Na 1 maand avontuurlijk reizen is tot 2% van de reizigers besmet met het hepatitis A-virus en vertoont ziekteverschijnselen. De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele relaties en via bloed (bloedtransfusie in bepaalde landen, gebruikte injectiespuiten, niet-steriele piercing en tatoeage), maar ook via contact met bv wees-of straatkinderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde mensen die een volledige vaccinatie tegen hepatitis A hebben gekregen, zeker 20-25 jaar en waarschijnlijk levenslang bescherming genieten. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B biedt minstens 15 jaar en waarschijnlijk levenslang bescherming.

Inenting tegen hepatitis A wordt wordt in ons land momenteel aanbevolen voor volgende risicogroepen:
• kinderen van migranten;
• homoseksuelen;
• intraveneuse druggebruikers;
• patiënten met verminderde immuniteit, waaronder patiënten met chronische leveraandoeningen, met bloedstollingsziekten en met HIV;
• lever-transplantatiekandidaten
• contactpersonen van een patiënt met hepatitis A
• al wie naar Afrika (ook Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte), Latijns-Amerika, Azië (ook het Nabije Oosten, dus ook voor Turkije; niet voor Israël) reist, ongeacht de reisduur (dus zelfs voor een zeer korte trip), zelfs wanneer dit in goede hygiënische omstandigheden is;
• Al wie frequent of in onhygiënische omstandigheden reist, ongeacht de reisduur, naar de Caraïben, Oost- en Zuid-Europa.

Momenteel worden kinderen in België ingeënt tegen hepatitis B met drie dosissen op 2, 3 en 4 maanden, gevolgd door een rappel op 15 maanden. Kinderen van 11-12 jaar die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen 3 dosissen (de tweede dosis één maand na de eerste, de 3de 6 à 12 maanden na de eerste). Het vaccin wordt ook aanbevolen voor jongeren en volwassenen die een professioneel risico lopen (bv. medisch en paramedisch personeel) of die risicogedrag vertonen (vooral seksueel).

In België wordt het hepatitis B vaccin in de eerste plaats aangeraden aan reizigers met een risicogedrag, ook aan wie regelmatig naar Azië, Latijns-Amerika en Afrika reist en aan iedereen die er langer dan 3 tot 6 maanden verblijft.

Risicogedrag betekent bijvoorbeeld :
• het intraveneus gebruik van drugs, tatoeage en piercing;
• een grote kans op medische of tandheelkundige interventie tijdens het verblijf;
• het uitoefenen van activiteiten met een verhoogd risico op ongelukken;
• risicovol seksueel gedrag. De WHO raadt voor elke reiziger aan om vaccinatie tegen hepatitis B in overweging te nemen.

Voor sommige reizigers zijn beide vaccinaties (hepatitis A + hepatitis B) aan te raden. Zij zijn gebaat met een gecombineerd vaccin (de tweede dosis 1 maand na de eerste en de derde dosis 6 maanden na de tweede).


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram