Slechtere prognose vrouwen bij hartinfarct waarschijnlijk veroorzaakt door hogere leeftijd
nieuws
Vrouwen die een hartaanval (een myocardinfarct met ST-elevatie (STEMI)) krijgen hebben, hebben een hogere kans om te overlijden dan mannen. Volgens een studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft dit waarschijnlijk te maken met de hogere leeftijd waarop vrouwen een hartaanval krijgen: ze waren gemiddeld 7 jaar ouder dan de mannen.
De studie analyseerde gegevens van bijna 17.000 vrouwen die een hartaanval kregen waarbij een dotterbehandeling nodig was. Ze waren gemiddeld 68 jaar oud, terwijl mannen die een dergelijke hartaanval kregen gemiddeld 61 jaar oud waren. Ongeveer 10% van de patiënten had al eerder een infarct had gehad. Een kleiner percentage van de vrouwen rookte, maar zij hadden wel vaker diabetes of hoge bloeddruk (hypertensie).
Zowel de sterfte tijdens de opname en in de 30 dagen na het dotteren als in het jaar na het infarct lag bij vrouwen hoger dan bij mannen. In de loop van één jaar na de hartaanval was 12% van de vrouwen overleden, vergeleken met 8% van de mannen. Het leeftijdsverschil lijkt de slechtere prognose voor vrouwen met een STEMI vrijwel geheel te verklaren. Waarschijnlijk is hun hogere leeftijd ook verantwoordelijk voor het grotere aantal minuten dat de vrouwen nodig hadden tussen het begin van de klachten en het moment dat ze zich bij het ziekenhuis meldden, mogelijk vanwege een verminderde mobiliteit door de hogere leeftijd.
Worse outcome in women with STEMI: a systematic review of prognostic studies.