Seks na een hartinfarct

nieuws Personen met hart- en vaatziekten die zonder pijn in de borst kunnen tuinieren, wandelen, het bed opmaken of de vloer schrobben, hoeven geen angst te hebben dat vrijen te veel inspanning vereist. Vrijen is ongeveer even belastend als twee trappen lopen. Als u dat zonder echte klachten kan doen, is er dus geen enkel bezwaar tegen vrijen.
Het inspanningsniveau is wel afhankelijk van de positie van de patiënt en ook van de status van de partner (vreemdgaan is meestal inspannender...). Bovendien kan het inspanningsvermogen worden getraind en kan vrijen een plaats krijgen in het revalidatieprogramma na een hartaanval.
Mocht u tijdens het vrijen toch last krijgen van pijn op de borst of benauwdheid, neem dan pauze. Meldt het voorval ook aan uw arts, zodat gericht onderzoek gedaan kan worden.
Patiënten die tijdens het vrijen pijn in de borst voelen, moeten overigens niet te snel angst hebben voor een hartaanval. Slechts 0,9% van het totaal aantal hartaanvallen zou volgens Amerikaanse cijfers voorkomen na de coïtus. Iemand vanaf vijftig jaar die niet rookt, geen diabetes heeft en geen infarct heeft gedaan, bedraagt 1 op de miljoen per uur. Bij wie eerder een hartinfarct doormaakte, bedraagt dit risico 1 op 100.000 per uur. Seksuele activiteit verdubbelt dus wel het risico, maar het blijft wel extreem klein. Wanneer er vaker seksuele activiteit is, zal het risico bovendien nog lager uitvallen.
Wel is het zo dat sommige medicijnen het vrijen moeilijk of onmogelijk maken. Bètablokkers kunnen bijvoorbeeld erectieproblemen geven bij mannen. Bij vrouwen zorgen ze dat de vagina minder gemakkelijk vochtig wordt. Sommige plasmiddelen hebben als bijwerking dat ze een bepaald hormoon remmen dat invloed heeft op de seksuele beleving.
Medicatie voor erectieproblemen, zoals Viagra, wordt meestal afgeraden, zeker tijdens de eerste zes maanden na een hartinfarct. Erectiepillen mogen ook niet worden gebruikt als je bepaalde geneesmiddelen zoals nitraten moet nemen

Lees ook: Seksualiteit na hartinfarct


Laatst bijgewerkt: december 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram