- dossierHoelang wachten met seks na de bevalling?
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- dossierVerhoogde leverwaarden: wat als Gamma GT te hoog is?
- dossierAnorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen
- mijn verhaalGetuigenis hemochromatose (ijzerstapelingsziekte): “Zonder diagnose haal je de 40 niet”
Aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) stijgt
nieuws
Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) blijft stijgen. Dat blijkt uit het jaarlijkse SOA-rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).
• Chlamydia is de meest frequent voorkomende soa. De gemiddelde toename sinds 2002 bedraagt 16% per jaar: van 1064 naar 4633 gevallen. Tussen 2011 en 2012 is er een toename van 23%.
In 2012 is het aantal Chlamydia-registraties het sterkst toegenomen in Vlaanderen en Wallonië. De meest getroffen groep zijn de vrouwen tussen 15 en 30 jaar, met bijna 2 keer meer registraties dan bij mannen.
Men kan niet met zekerheid stellen dat het aantal Chlamydia-infecties in opmars is, dan wel dat er meer getest wordt. Het testen voor Chlamydia in die leeftijdsgroep is heel belangrijk omdat de infectie asymptomatisch verloopt in 60 tot 80% van de geïnfecteerde vrouwen en in 30 tot 40% van de geïnfecteerde mannen.
• Gonorroe stijgt eveneens, met een gemiddelde toename tijdens de laatste 10 jaar van 13% per jaar (van 289 gevallen in 2002 tot 911 gevallen in 2012). De meest getroffen groep zijn de mannen tussen 15 tot 35 jaar. Er worden 3,2 keer meer infecties bij mannen geregistreerd dan bij vrouwen.
Gonorroe is in België nog steeds goed te behandelen met antibiotica (ceftriaxone en spectomycine) . Men is echter waakzaam daar de eerste aanwijzing van resistentie voor de recentste antibiotica (cefixime en ceftriaxone) reeds werd beschreven in Europa.
• Ook syfilis vertoont een continue stijging over dezelfde periode, van 155 gevallen in 2002 tot 776 gevallen in 2012, maar de stijgende trend neemt af. De stijging doet zich voornamelijk voor in Brussel, terwijl het aantal syfilis-registraties in Vlaanderen en Wallonië stabiliseert.
Ook syfilis is goed te behandelen met antibiotica.
Risicogedrag
Het geïnfecteerd raken met een soa is veelal door bepaalde risicogedragingen zoals vrijen zonder condoom, het hebben van 2 of meerdere sekspartners, het deelnemen aan groepsseks en partnerruil.
Zo lopen bepaalde groepen in de bevolking meer risico: heteroseksuele jongeren en jongvolwassenen, mannen die seks hebben met mannen, commerciële sekswerkers, druggebruikers en swingers.
• Het hebben van een soa vergroot het risico om besmet te raken met hiv via onbeschermde seks. Van de gekende soa-patiënten zijn er 3% bij wie ook hiv werd vastgesteld. De geregistreerde gevallen waren mannen die seks hebben met mannen.
• Twee derde van de vrouwelijke patiënten bij wie Chlamydia of Gonorroe werd vastgesteld, hadden geen klachten of symptomen. Zij kunnen de ziekte echter wel overbrengen. Bovendien kunnen deze infecties een oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen.
Preventie
Het gebruiken van een condoom, het zich regelmatig laten testen voor soa’s en de seksuele partner(s) verwittigen en behandelen zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen.
• Wilt u het condoom weglaten in uw relatie, laat u dan testen.
• Verandert u van sekspartner, laat u dan testen. Dit is een goede gewoonte voor jongeren en jongvolwassenen ( mannen en vrouwen tot de leeftijd van 30 jaar), mannen die seks hebben mannen en mensen met wisselende partners.
U kunt het volledige SOA-rapport downloaden op:
www.wiv-isp.be/News/Pages/NL-RapportsoaToestand2012.aspx
Meer informatie over de preventie van soa vindt u via www.sensoa.be.