Bloeddruk bevolking kan omlaag door consumptie van 'goed zout'

nieuws Het verhogen van de inname van ‘goede’ kaliumzouten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de bloeddruk in de bevolking. Het gunstige effect van kalium is vergelijkbaar met de bloeddrukverlaging die te bereiken is door de inname van 'slechte' natriumzouten (voornamelijk keukenzout) bijna te halveren. Dat stellen onderzoekers van Wageningen University in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

De kans op hart- en vaatziekten is hoger naarmate de bloeddruk hoger is. In westerse landen heeft slechts 20-30 procent van de bevolking een ‘optimale’ bloeddruk, waarbij de bovendruk (systolische druk) lager is dan 120 mm Hg en de onderdruk (diastolische druk) lager is dan 80 mm Hg. Bij vrijwel iedereen neemt de bloeddruk toe met de leeftijd. Mannen hebben vaker een hoge bloeddruk dan vrouwen.

Het eten van veel natrium en weinig kalium is ongunstig voor de bloeddruk. Het verlagen van de consumptie van natrium en het verhogen van de consumptie van kalium zijn daarom twee goede manieren om de bloeddruk te verbeteren.
De studie laat zien dat de gemiddelde kaliuminname in 21 landen, waaronder de VS, China, Nieuw Zeeland, Duitsland en Nederland varieert van 1,7 tot 3,7 g per dag. Deze inname is beduidend lager dan de 4,7 g per dag, die wordt aanbevolen. Een toename van de huidige kaliuminnames tot de aanbevolen hoeveelheid zou de systolische bloeddruk in de bevolking met 1,7 tot 3,2 mm Hg kunnen verlagen. Dit komt overeen met de verlaging die zou optreden wanneer de consument 4 g minder zout per dag zou binnenkrijgen. Zowel de inname van kalium als natrium zijn dus van belang voor de preventie van hoge bloeddruk.

Uit eerdere studies blijkt dat het verminderen van zout in de voeding de bloeddruk kan verlagen en het aantal sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in Nederland met 2500 per jaar kan verminderen. De Nederlander krijgt gemiddeld ca. 9 tot 10 g keukenzout per dag binnen, terwijl 6 g wordt aanbevolen volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Internationaal wordt door de WHO zelfs 5 g per dag aanbevolen.
Het meeste keukenzout zit in bewerkte producten, zoals brood, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen, hartige snacks en pizza's. Een effectieve manier om de kaliuminname te verhogen is door een betere naleving van de richtlijnen voor een gezonde voeding, waaronder een verhoging van de consumptie van groenten en fruit. Daarnaast kan het gebruik van mineraalzouten in bewerkte voedingsmiddelen - waarin natrium deels vervangen is door kalium - bijdragen aan een verbetering van de inname van zowel natrium als kalium.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram