- dossierVakanties in Vlaanderen: schoolkalender tot 2026-2027
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierSpierreuma (Polymyalgia Rheumatica)
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierNatuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?
Geneesmiddelen met tetrazepam worden verboden
nieuws
Het Europees geneesmiddelenbureau heeft beslist dat geneesmiddelen die tetrazepam bevatten niet meer mogen voorgeschreven worden omwille van de mogelijke bijwerkingen. Deze geneesmiddelen zijn in België gecommercialiseerd onder de namen Epsipam, Myolastan en Tetrazepam EG.
Tetrazepam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines genoemd worden. Het wordt oraal toegediend voor de behandeling van pijnlijke spierspasmen (krampen), voornamelijk bij patiënten met reumatologische aandoeningen (gekenmerkt door ontsteking, zwelling en pijn in de gewrichten en spieren).
• Er wordt aan de artsen aanbevolen om de behandeling van hun patiënten opnieuw te evalueren bij hun volgende afspraak en de behandeling met tetrazepam te onderbreken en een passend alternatief te overwegen.
• Er wordt aan de apothekers aanbevolen om patiënten, die in het bezit zijn van een nieuw medisch voorschrift of een hernieuwing van een medisch voorschrift voor tetrazepam, door te verwijzen naar hun behandelende arts.
• Als u tetrazepam neemt, niet plotseling stoppen met de behandeling maar wacht tot uw volgende afspraak met uw arts om een passend alternatief te overwegen.
In België zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat tetrazepam, in afwachting van een definitieve beslissing van de Europese Commissie, kan gebruikt worden, mits een aantal voorzorgen worden genomen:
• Patiënten dienen te worden gewaarschuwd voor risico’s van huidreacties en dienen nauwgezet te worden opgevolgd. Indien er zich tekenen of symptomen voordoen (bv. progressief verlopende huidreactie met blaren of letsels ter hoogte van de slijmvliezen), moet de behandeling met tetrazepam onmiddellijk worden gestopt.
• Tetrazepam mag niet worden gebruikt bij patiënten met een voorgeschiedenis van ernstige huidreacties.
• Men moet vermijden om tetrazepam-bevattende geneesmiddelen te combineren met andere geneesmiddelen waarvan gekend is dat deze geassocieerd zijn met huidreacties.
Het risico van dergelijke reacties te ontwikkelen is inderdaad groter wanneer tetrazepam gelijktijdig wordt gebruikt met namelijk:
a. bepaalde geneesmiddelen gebruikt bij de behandeling van jicht (zoals allopurinol),
b. bepaalde anti-epileptica (zoals carbamazepine, lamotrigine, fenobarbital, fenytoïne),
c. bepaalde anti-infectieuze geneesmiddelen (zoals sulfamethoxazole, sulfasalazine, sulfadiazine, sulfafurazole, sulfadoxine),
d. bepaalde anti-inflammatoire geneesmiddelen (zoals meloxicam, piroxicam, tenoxicam).
• Tetrazepam-bevattende geneesmiddelen moeten worden gebruikt aan de laagste dosis gedurende een zo een kort mogelijke periode. vermijden van gebruik samen met middelen die huidreacties kunnen uitlokken (bv. sommige anti-epileptica, NSAID’s van de oxicamgroep).