Kwaliteitslabel voor parafarmaceutische producten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
kwaliteitslabel-voedsuppl-150.jpg

nieuws Fabrikanten die parafarmaceutische producten op de markt brengen, zoals vitamines, hygiënische producten of medische hulpmiddelen, kunnen voortaan een kwaliteitslabel aanvragen bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

De labelcommissie onderzoekt dan de volledige kwantitatieve en kwalitatieve formule van het product, analyseert de samenstelling en gaat na of de gezondheidsclaim klopt, alvorens het label toe te kennen. Een vierde van de producten die in de apotheek verkocht worden zijn parafarmaceutische producten. Ze vormen ook een sterk groeiende markt.

De eetwareninspectie van de overheid voert op dit moment wel controles uit, dus echt slechte parafarmaceutische producten zijn er niet op de markt. Maar voor het kwaliteitslabel gelden strengere criteria. ,,Het is een keurmerk', zegt Hilde de Jonge van Pharma.be. ,,De analyses gaan nog een stap verder'. Zo controleert labelcommissie de fysisch-chemische en microbiologische analyse, wil ze bewijzen van de gezondheidsclaims en trekt ze de vermeldingen op de bijsluiter en de verpakkingen en de volledige kwalitatieve en kwantitatieve formule van het product na. De producten die het label krijgen, worden nadien ook aan regelmatige en strikte controles onderworpen. Wanneer ze niet meer voldoen, worden ze van de markt gehaald. In de commissie zitten apothekers, wetenschappelijke en juridische experts.

Het label is een groen kruis met een vinkje. Fabrikanten kunnen het sinds enkele weken aanvragen. Waarschijnlijk is het over een zestal maanden in de apotheken te zien.

Lees ook: De APB lanceert een nieuw kwaliteitslabel voor de parafarmacie


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram