Veroorzaakt tandvleesontsteking Alzheimer?

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-vr-tandpijn--tandarts-06-19.png

nieuws

Volgens Noorse onderzoekers bestaat er een sterk verband tussen een tandvleesontsteking (gingivitis en chronische parodontitis) en de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers kunnen de bacteriën, Porphyromonas gingivalis, die een tandvleesontsteking veroorzaken, van de mond naar de hersenen migreren. Zij produceren daar schadelijke enzymes (gingipains) die hersencellen vernietigen, wat leidt tot geheugenverlies en uiteindelijk de ziekte van Alzheimer. Bij 96 procent van de onderzochte Alzheimerpatiënten werd dit schadelijke enzyme aangetroffen. 

De onderzoekers benadrukken dat de bacterie de ziekte van Alzheimer niet als enige veroorzaakt, maar het verhoogt wel het risico op de ziekte en het versnelt ook de evolutie. 
De onderzoekers raden mensen met tandvleesontsteking aan om hun tandarts te raadplegen, zeker wanneer de ziekte van Alzheimer in de familie voorkomt.
De onderzoekers ontwikkelden ook een experimenteel geneesmiddel dat de werking van het schadelijke enzyme blokkeert. De eerste proeven met dat geneesmiddel worden nu opgestart.

Lees ook: Parodontitis: een belangrijke oorzaak van tandverlies


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram