Zware rokers leven 13 jaar minder lang

Laatst bijgewerkt: September 2017 | 1 reacties
123-roken-vr-senior-09-17.jpg

nieuws

Van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, overlijdt een kwart voor hun 65ste verjaardag. Hun levensverwachting is gemiddeld dertien jaar korter dan van nooit-rokers. Maar ook gelegenheidsrokers leveren vijf levensjaren in. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut naar het verband tussen roken en sterfte. 

Het onderzoek is gebaseerd op de enquête- en overlijdensgegevens van bijna 40.000 mensen van 20- tot 80-jaar van 2001 tot en met 2006. Onderzocht is of en wanneer rokers en niet-rokers die in de periode 2001–2006 meededen aan de gezondheidsenquête, zijn overleden. 

Uit dit onderzoek blijkt dat de roker al op relatief jonge leeftijd overlijdt. Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren. 

Kanker
Rokers overleden relatief vaak aan kanker, met name longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwamen bij hen vaker voor. Zo overleed naar schatting 11 procent van de zware rokers vóór hun 65ste jaar aan kanker, 5 procent aan longkanker. Aan een hart- of vaatziekte overleed 5 procent. Van de nooit-rokers overleed 3 procent zo jong aan kanker en 1 procent aan een hart- of vaatziekte. 

Stoppen loont
Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die vóór 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico. 

1 reacties

Zware rokers leven 13 jaar minder lang

door Lesley Smeyers Der Boven, 28 September 2017 om 10:25

Mijn moeder heeft eerst 1 jaar geleden een beroerte gekregen en volgt wel lessen,maar praten blijft moeilijk om dan nu te weten te komen dat ze nu nog op 71j. longkanker heeft,maar nog geen petscan heeft gedaan. Hoe meer raad hoe beter. Stoppen wil ze niet

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub