ad

Wereld Reumadag Meer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op reuma?

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
123-man-ouder-pijn-elleboog-reuma-10-16.jpg

nieuws Artritis en andere reumatische ziekten zoals de ziekte van Bechterew, wekedelenreuma, de ziekte van Sjögren enzovoorts worden niet veroorzaakt door koude en vochtigheid. Ze komen overal ter wereld voor, zowel in het hoge noorden als in tropische gebieden. Sommige reumatische aandoeningen komen wel meer voor in koude landen dan in warme, maar andere komen dan weer meer voor in warme landen. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met erfelijke factoren en leefgewoonten dan met de temperatuur of de (lucht)vochtigheid.

Verergert vocht en koude reuma?
Veel reumapatiënten klagen er wel over dat ze meer pijn hebben en dat hun gewrichten stijver zijn bij koud en vochtig weer of bij weersveranderingen, bijvoorbeeld een naderend onweer. Ze zouden zelfs slecht weer kunnen voorspellen. Warm weer zou daarentegen de pijn- en stijfheidsklachten verminderen.
Sommige weerwebsites publiceren zelfs een speciaal weerbericht voor reumapatiënten.

Maar eigenlijk bestaan er tot nu toe geen overtuigende wetenschappelijke bewijzen dat het weer een positieve of negatieve invloed heeft op reumatische klachten. Variaties in het weer en veranderingen in iemands gewrichtsklachten zouden ook bij toeval kunnen samenvallen.
Recent onderzoek aan de universiteit van Utrecht toonde bijvoorbeeld aan dat de temperatuur, zon of neerslag nauwelijks invloed hebben op de pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie (wekedelenreuma) gepaard gaan.

Weersveranderingen bleken maar bij 10 procent van de analyses een klein effect te hebben op pijn en vermoeidheid. In 20 procent van de gevallen vonden de onderzoekers kleine verschillen tussen de reacties van de patiënten op het weer, wat suggereert dat de ene patiënt juist meer pijn ervaart bij een lage luchtdruk en een andere patiënt bij een hoge luchtdruk. Volgens de onderzoekers is er meer bewijs dat het weer geen invloed heeft op fibromyalgie dan bewijs dat het weer wel effect heeft op de klachten.
Maar heel wat ander onderzoek toont dat de overgrote meerderheid van de patiënten met een reumatische aandoening wel degelijk een invloed van het weer ondervindt.

Koud weer
Diverse onderzoeken tonen aan dat reumaklachten verergeren bij koud weer of bij een plotse temperatuursdaling. Dat kan te maken hebben met een verminderde bloeddoorstroming bij koud weer. Of omdat bepaalde weefsels of vocht in het gewricht bij koud weer krimpen, waardoor extra druk in het gewricht kan ontstaan.
Een andere mogelijke verklaring is dat we bij koud weer minder bewegen, en dat de klachten daardoor verergeren.

Warmte
Veel reumapatiënten hebben minder klachten wanneer het warm is of wanneer ze in een warm land verblijven. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor pijn en stijfheid mogelijk wat verbeteren.

Een andere mogelijke verklaring is dat ze tijdens een verblijf in een warm en zonnig land ontspannen zijn, geen huishoudelijk werk moeten verrichten, in warm water kunnen zwemmen... allemaal factoren die onrechtstreeks een gunstig effect kunnen hebben op hun klachten.
Omgekeerd kan warmte ook een negatief effect hebben als dat gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid (bv. in de tropen) en/of overvloedig zweten.

Vochtig weer
Sommige reumapatiënten hebben vooral last van vochtig weer (regen, hoge luchtvochtigheid...). Mogelijk heeft het te maken met het feit dat botten en spieren een verschillende dichtheid hebben. Tijdens schommelingen in temperatuur en vochtigheid kan de pijn verergeren doordat de gewrichten en spieren niet allebei evenveel uitrekken of samentrekken.

Luchtdruk
Bij sommige patiënten nemen de klachten toe wanneer de luchtdruk (snel) daalt, terwijl anderen net meer pijn voelen wanneer de luchtdruk stijgt. Ook hierover bestaat geen wetenschappelijke consensus.
Een mogelijke verklaring is dat de vliezen en vloeistoffen in de gewrichten bij een luchtdrukdaling uitzetten, waardoor het al ontstoken weefsel onder druk komt te staan. Dat zou ook verklaren waarom sommige reumapatiënten meer pijn hebben in een vliegtuig waar de luchtdruk veel lager ligt.

Besluit
Of bepaalde weersfenomenen of weersveranderingen een negatieve of positieve invloed hebben op de klachten van reumatische aandoeningen, is momenteel niet echt bekend. Als er al een invloed is, dan is die alleszins heel beperkt en tijdelijk. Bovendien verschilt dat effect van persoon tot persoon, zodat het moeilijk is om algemene conclusies te trekken. Verhuizen naar een warm land, is alleszins geen oplossing...

Bronnen:
http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm
www.reumafonds.nl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15229951
https://health.clevelandclinic.org/2012/06/the-weather-and-arthritis-does-rain-increase-pain/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24462921
http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Rheumatic_Disease/default.asp
http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/weather-pain.php
http://www.health.harvard.edu/blog/can-the-weather-really-worsen-arthritis-pain-201511208661
http://www.scientificamerican.com/article/does-damp-or-wet-weather/
ad


pub