ad

Syfilis is Antwerps probleem

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Chlamydia en genitale wratten blijven de meest voorkomende geslachtsziekten in ons land. Op de derde plaats komt de meer ernstige aandoening syfilis. Het aantal geïnfecteerden met syfilis ligt zelfs drie keer hoger dan een jaar geleden. Een kwart van alle syfilis-patiënten komt uit Antwerpen.

Een en ander blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. Uit de gegevens van 150 onderzochte patiënten met seksueel overdraagbare aandoeningen blijkt dat een kwart van hen in Antwerpen woont en een vijfde in Brussel. Van 18 procent van de patiënten is de woonplaats echter niet bekend. Twee derde van alle patiënten heeft de Belgische nationaliteit. De meeste geïnfecteerden (80%) zijn homo en de helft heeft het HIV-virus opgelopen.

Syfilis is een zeer ernstige bacteriële aandoening waarvan men enkele jaren geleden dacht dat ze volledig was uitgeroeid. Zonder behandeling tast het vitale organen aan en dat kan dodelijk zijn. De onderzoekers vermoeden dat de stijging iets te maken heeft met een toename in onveilig seksueel gedrag. Van de onderzochte personen zegt amper een derde dat zij in de voorbije zes maanden maar één partner hebben gehad.
ad


pub