Moe achter het stuur: slechts één remedie: slapen

Laatst bijgewerkt: januari 2012
verkeer-autorijdne-170_400_05.jpg

nieuws Vermoeid achter het stuur kruipen is even gevaarlijk als met alcohol rijden. Zo is de kans op een ongeluk maar liefst vier keer zo groot als een bestuurder moe is, ook bij kortere ritten, zo blijkt uit een recent Nederlands onderzoek. In bijna 15 procent van alle ongevallen speelt vermoeidheid een rol.

Al na één slechte of korte nacht is er sprake van een acuut slaaptekort. Door de vermoeidheid neemt de rijvaardigheid af waardoor minder goed koers wordt gehouden en minder vloeiende stuurbewegingen worden gemaakt. Vermoeide bestuurders hebben in situaties met relatief lage taakvereisten (rechte stukken weg) meer problemen dan in situaties met hogere taakvereisten (bochten).
Ook neemt de alertheid af om te reageren op onverwachte situaties (bv. een snelheidsvermindering van een voorligger). Daarnaast worden de stemming en de motivatie om veilig te blijven rijden minder. De neiging is groter om niet de maximumsnelheid aan te houden of om niet voor een rood licht te stoppen.
Slaap overvalt mensen beslist niet alleen bij lange ritten, ook tijdens ritten van minder dan een half uur kan men in slaap vallen. Bij rijden in het donker is het risico nog groter omdat bij vermoeidheid het zicht slechter wordt.

Harde muziek en cafeïnehoudende dranken als koffie en energiedrank kunnen helpen om de symptomen van vermoeidheid even uit te stellen. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat het energiedrankje Red Bull effect heeft - het verbetert de rijvaardigheid en vermindert de slaperigheid van de bestuurder – maar dit bleek vooral in lange ritten een significante invloed te hebben. Veel minder bij korte ritten.

Het enige dat écht helpt is slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat kort slapen (max. 15 minuten) de beste manier is om uit te rusten. Langer slapen heeft geen zin, de slaap van de bestuurder is dan zo diep dat hij niet gemakkelijk meer uit de diepe roes kan komen en juist meer versuft achter het stuur zit. Tijdens een zogenaamde powernap van twintig minuten bouwt u de meeste krachten op. Slaapt u minder dan een kwartier dan werkt de slaap niet. Slaapt u meer dan een half uur, dan neemt de vermoeidheid alleen maar toe. In dat geval is het beter om ter plaatse te blijven slapen…verschenen op : 01/01/2012 , bijgewerkt op 26/01/2012


pub