Gen geërfd van neanderthalers helpt miskramen voorkomen
nieuws
Volgens een nieuwe studie heeft ongeveer een op de drie Europese vrouwen van neanderthalers een bepaalde genvariant geërfd die een positieve invloed uitoefent op hun vruchtbaarheid. Vrouwen met dit neanderthaler-gen zouden minder kans lopen op miskramen en bloedingen tijdens de vroege zwangerschap.
Wetenschappers weten al geruime tijd dat neanderthalers, voor ze ongeveer 40.000 jaar geleden uitstierven, gedurende duizenden jaren samenleefden met de moderne mens – de Homo sapiens. Door de seksuele interactie tussen de twee mensensoorten werden bepaalde neanderthaler-genen opgenomen in het genoom van de moderne mens, die nog steeds een impact hebben. Geschat wordt dat niet-Afrikanen vandaag voor zo’n 2% neanderthaler-genen meedragen, terwijl het percentage bij mensen met Afrikaanse voorouders met 0,3% een stuk lager zou liggen.
Voordelig voor vruchtbaarheid
Onderzoekers van het Duitse Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology en het Zweedse Karolinska Institute hebben nu een van die overgeleverde genvarianten aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. Het gaat om een gen voor de receptor voor het hormoon progesteron, dat een belangrijke rol speelt in de menstruatiecyclus en zwangerschap, zeker in de eerste zwangerschapsfases. De wetenschappers maakten gebruik van de gegevens van 244.000 vrouwen in Europa, die ze haalden uit de Britse database UK Biobank.
Een eerste belangrijke ontdekking was dat bijna een op de drie van de onderzochte vrouwen de genvariant bezaten die door neanderthalers was doorgegeven. Het aandeel vrouwen dat dit gen geërfd heeft bleek zo'n 10 keer groter dan voor de meeste neanderthaler-varianten van genen. Dat op zich wijst er al op dat de genvariant waarschijnlijk een voordelig effect heeft op de vruchtbaarheid.
Meer specifiek bleek dat de vrouwen met het neanderthaler-gen een kleiner risico liepen op een miskraam en bloedingen in het begin van een zwangerschap. Mogelijk kregen ze ook in het algemeen meer kinderen. Deze vrouwen zouden meer progesteronreceptoren bezitten, en dus gevoeliger zijn voor dit geslachtshormoon, zodat de baarmoeder beter voorbereid wordt op de innesteling van een bevruchte eicel.
Andere neanderthaler-genen
Ook voor andere neanderthaler-genen zijn bij de moderne mens effecten gevonden, rond onder meer immuniteit, huidskleur en metabolisme. Niet alle genetische bijdragen van neanderthalers zijn gunstig voor ons. Zo lijken sommige neanderthaler-genen betrokken te zijn bij het ontstaan van eetstoornissen, vetophoping rond organen, artritis en schizofrenie. Mensen met bepaalde neanderthaler-genen zouden ook vaker een plattere schedel hebben, die daardoor meer lijkt op de rugbybalvormige neanderthalerschedel.
Bronnen:
www.mpg.de
www.scientias.nl
www.newscientist.nl
www.nrc.nl
Lees ook: Minimi: place to be voor jonge ouders (in spe)