Voor jou gelezen op De Standaard

De do's en dont's wanneer je examenstress hebt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Voor veel studenten is de examenperiode een voedingsbodem voor onzekerheid. Toch hoef je het niet te besterven van de zenuwen. Enkele tips om je rust te bewaren.

Je hebt alles onder controle: het schrijfgerei ligt klaar, papier, steekkaarten, een flesje water. Met een klein, maar zelfzeker hartje begeef je jezelf naar de campus.

En daar gebeurt het: je ziet de deur waar je dadelijk door moet wandelen om het beste van jezelf te geven en de studenten die staan te wachten, ondervragen elkaar zenuwachtig. Het onbehaaglijke gevoel dat je toch een deel van de leerstof niet onder de knie hebt, bekruipt je. Je handen worden klam en je hoofd duizelt alsof je in de ijle berglucht hebt gewandeld. Komt het ooit wel goed met dit examen of zal je jezelf onsterfelijk belachelijk maken?

Geen extreme verhalen, goede voorbereiding
Al die plotse vragen en acute paniekreacties zijn - ondanks de schijnbaar nonchalante sfeer die vaak onder medestudenten hangt - volkomen normaal, weet Teleblok, de informatie- en chatwebsite van de Christelijke Mutualiteit (CM). ‘Eerst en vooral moet je op tijd naar het examenlokaal vertrekken, zodat je daarover al niet gestrest bent. Trek kleren aan waar jij je goed in voelt, neem een douche en kam je haar. Het is uiterst belangrijk dat je je goed in je vel voelt.’ Ook fit en uitgeslapen naar het examen vertrekken, is het halve werk bij het bedwingen van je zenuwen.

Naast een goede voorbereiding komt het er op het moment van de waarheid op aan om zen te blijven. Luister niet naar de extreme verhalen van medestudenten die luidop verzinnen hoe ze zeven energiedrankjes naar binnen hebben gespeeld ’s nachts om wakker te blijven en een waanzinnig ezelsbruggetje hebben bedacht om drie hoofdstukken binnen de minuut vanbuiten te blokken. Stresskippen die elkaar ondervragen ‘om te helpen’ en de cursus verhakkelen, zijn je grootste vijanden. Door al die irrelevante en vaak fout opgedreunde details kan je het algemeen inzicht over de leerstof kwijtraken.

Positief denken
Eenmaal je door de deur van het examenlokaal bent gestapt, zul je je hartslag voelen versnellen. Maar dat betekent niet dat je moet panikeren. Rustig blijven is een must. Denk positief.

Dat positief denken geldt ook voor het invullen van je examen. Als het antwoord op meerdere vragen niet kent, sla ze dan over. Beantwoord zo goed en zo kwaad als het gaat alle vragen waar je wél meteen een idee hebt van het correcte antwoord.

Heb je toch nog steun nodig? Zolang je geen gigantische totempaal of een teddybeer op de stoel naast je plaatst, zal niemand je vreemd aankijken wanneer je een kleine geluksbrenger meeneemt. Als je stiekem weet dat je waarde hecht aan een bepaald, onopvallend ritueel of voorwerp: doen!

Oogappel
Een minder besproken aspect van examenstress is de druk die ouders op de schouders van hun oogappels leggen. Van ‘we betalen wel je inschrijvingsgeld’ tot ‘je weet niet hoe hard ik ooit geknokt heb om ergens te geraken terwijl jij alle keuze van de wereld hebt’: het is niet de moment voor je ouders om jou nog eens een lijst van verwachtingen voor te schotelen.

Dat wil niet zeggen dat je ouders een blok aan je been zijn tijdens de examens. Integendeel: ze kunnen jouw stress aanzienlijk verminderen wanneer ze je net dat duwtje in de rug geven. Woorden als ‘we zijn sowieso trots op jou als we je inzet zien’ en ‘laat ons even samen koken, naar de winkel gaan of even praten over de vakantie’ kunnen je door een stressvolle periode loodsen.

Voor de ouders die meelezen nog enkele tips:
- Hou het luchtig aan tafel en tijdens de pauze van je studerende kinderen
- Voorzie gezond eten voor je hongerige werkpaarden
- Hou in de gaten of de gsm en sociale media van je student niet te veel afleiding veroorzaken
- Overloop subtiel wat er gebeurt wanneer je kind zakt voor een examen
- Leg de nadruk niet te veel op het presteren, maar op de inspanning die je kind levert om een goede prestatie neer te kunnen zetten

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160525_02307198


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram