- dossier‘Yoghurt eten tegen stress, angst en depressie’
- nieuwsSaartje Vandendriessche over het vinden van de juiste balans tussen voeding en supplementen
- dossierHoe kan je nagelbijten afleren?
- dossierAltijd duizelig: wat is PPPD of Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid?
- dossierDe invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
Hopeloosheid leidt tot hoge bloeddruk
nieuws
Mensen die ontgoocheld en hopeloos zijn maken meer kans op een verhoogde bloeddruk dan optimistisch ingestelde mensen. Dat blijkt uit de Finse Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study bij 616 mannen van gemiddelde leeftijd die gepubliceerd wordt in het februarinummer van 'Hypertension: Journal of the American Heart Association'.
Om uit te maken wie 'hopeloos' was, dienden de deelnemers aan de studie te antwoorden op twee vragen: ziet de toekomst er hopeloos uit, zonder uitzicht op beterschapen en denk je dat je onmogelijk je doelstellingen zal kunnen realiseren? 8% van de ondervraagden werd beschouwd als 'zeer hopeloos', 32% 'matig hopeloos' en 60 % als 'weinig of niet hopeloos'.
In de 'zeer hopeloze' groep ontwikkelden 37% in de daaropvolgende vier jaren een hoge bloeddruk, tegenover slechts 23% bij de 'matig hopelozen' en 17% bij de 'niet hopelozen'.
Volgens de onderzoekers wijzen deze resultaten erop dat 'hopeloosheid' belangrijke negatieve gevolgen kan hebben voor hart- en vaatziekten. 'Hopeloosheid' kan soms maar niet altijd gepaard gaan met een depressie. Misschien ligt hierin een verklaring voor het feit dat depressies nu eens niet en dan weer wel tot hart- en vaatproblemen leiden: misschien bestaat er alleen een risico op hart- en vaatziekten wanneer de depressie gepaard gaat met gevoelens van hopeloosheid.
De onderzoekers wijzen er nog op dat deze studie alleszins bewijst dat psychische problemen ook fisieke gevolgen kunnen hebben. Terwijl hopeloosheid misschien niet kan worden behandeld, dan bestaan er wel goede geneesmiddelen tegen hypertensie, een van de gevolgen ervan.