Vaker bloedstolsel bij oplosbare stent

123-stent-bloedcellen-hart-05-17.jpg

nieuws Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit besluiten onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent. De resultaten zijn gepubliceerd door The New England Journal of Medicine.

De biologisch oplosbare stent (Absorb BVS) is sinds enkele jaren beschikbaar om kransslagaders die vernauwd zijn open te houden en de kans op een hartinfarct te verkleinen. Het AMC doet sinds 2013 onderzoek naar het verschil tussen deze oplosbare stent en de ‘klassieke’ metalen stent. In tegenstelling tot de metalen stents, die permanent in het bloedvat blijven, hebben de nieuwe stents het voordeel dat ze volledig oplossen en uiteindelijk verdwijnen uit het behandelde bloedvat.

De onderzoekers volgden een groep van ongeveer 1800 patiënten in de tijd. Alle patiënten hadden tussen 2013 en 2015 een stent gekregen na een dotterbehandeling. De helft kreeg een oplosbare stent, de andere helft een metalen stent.
Uit de resultaten bleek dat de kans op een bloedstolsel in de oplosbare stent (stenttrombose) tot ongeveer drie procent was gestegen in een periode van twee jaar. Bij de metalen stent was die kans ongeveer één procent. Een hogere stollingskans is ongewenst omdat dit de kans op een hartinfarct vergroot.

Langer bloedverdunners slikken
Tot nu toe kregen alle mensen met een stent gedurende een jaar twee bloedverdunners voorgeschreven en gebruikten zij na dat jaar nog maar één bloedverdunner. Die medicijnen verkleinen de kans op trombose. Vanwege het verhoogde risico op bloedstolsels pleiten de AMC-artsen er nu voor dat patiënten met de oplosbare stent minstens drie jaar lang twee bloedverdunners blijven slikken. Dit aangepaste advies geldt niet voor alle patiënten met de oplosbare stent. Er zijn namelijk patiënten die vanwege andere medische redenen, beter geen antistollingsmiddelen kunnen slikken. Patiënten kunnen de opties het best met hun eigen cardioloog bespreken.

Tussentijdse analyse
In januari 2017 kregen de onderzoekers na tussentijdse data-analyse al het sterke vermoeden dat de oplosbare stent een grotere kans op bloedstolsels geeft. Het AMC heeft toen direct actie ondernomen en de ziekenhuizen die in de studie meededen geadviseerd om de eigen patiënten te informeren en in overleg met de cardioloog de medicatie eventueel aan te passen. De ziekenhuizen hebben dit advies opgevolgd. In het AMC zijn alle patiënten inmiddels geïnformeerd en is de medicatie zo nodig aangepast. De oplosbare stent wordt in het AMC niet meer gebruikt.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram