België is Europees kampioen pacemakers

nieuws Na Duitsland heeft België het hoogste aantal pacemakerimplantaties in West-Europa: 11 per 10.000 inwoners. Hiermee ligt het Belgische jaarlijkse implantatiecijfer 25% hoger dan het West-Europese gemiddelde. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kon bij de bevolking geen verschillen qua leeftijd of ziekte vinden die deze hoge cijfers ten opzichte van andere landen zouden verklaren. Binnen België bestaan er ook grote verschillen, waarvoor wel een mogelijke verklaring gevonden werd. In arrondissementen met een oudere bevolking, een hoger percentage mannen en met lagere gemiddelde inkomens worden meer pacemakers ingeplant. Een hoog aantal niet-Belgen gaat dan weer gepaard met een lager pacemakergebruik.
Voor veel van de indicaties en symptomen waarvoor pacemakers vandaag worden aanbevolen, is het nut niet aangetoond door goede wetenschappelijke studies, zegt het KCE. Daarnaast ontbreken in België de gegevens om het gebruik van pacemakers kritisch te beoordelen.

De pacemaker is de enige doeltreffende behandeling van een abnormaal traag hartritme (bradycardie). Het apparaatje, dat onder het sleutelbeen wordt ingeplant, controleert voortdurend het hartritme van zijn drager. Als het hartritme te traag wordt, stuurt het toestel zelf elektrische prikkels naar het hart, waardoor dit samentrekt en sneller gaat kloppen.
Pacemakers werden in de jaren zeventig terecht terugbetaald voor mensen met een totaal hartblok. In de loop van de jaren werden de indicaties voor pacemakers uitgebreid naar andere types van bradycardie, met andere en minder uitgesproken symptomen zoals duizeligheid, moeheid en ijlhoofdigheid. Voor vele van deze indicaties werd het nut van pacemakers nooit aangetoond in goede wetenschappelijke studies. De beslissing om al dan niet een pacemaker te plaatsen berust dan op de opinie van experten en het oordeel van de arts zelf. Tegenwoordig vormt het totaal hartblok hooguit 25% van de aandoeningen waarvoor een pacemaker wordt ingeplant.

bron: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, http://kce.fgov.be

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram