Bijna helft voedingsclaims onjuist

nieuws 46 Procent van de producten met een voedingsclaim is onjuist geëtiketteerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) nVWA. Bij een vergelijkbare onderzoek een jaar eerder lag het percentage producten met een verkeerde voedingsclaim nog elf procent hoger, 57 procent dus.
De nVWA onderzocht 131 producten die in de periode oktober 2009 tot januari 2010 in de winkel lagen.

De nVWA heeft alleen voedingsclaims onder de loep genomen. De voedselautoriteit geeft niet gekeken naar gezondheidsclaims.
Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet.

Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft. De claim ‘light’ is bijvoorbeeld veelgebruikt. De fabrikant is verplicht uit te leggen wat hij hiermee bedoelt. Gaat het bijvoorbeeld om minder energie, minder suiker of minder vet? En hoeveel minder dan? Ook de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wordt frequent toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het verplicht de zin ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt. Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’.

Gezondheidsclaims leggen een verband tussen het consumeren van een levensmiddel en de gezondheid. Een voorbeeld van een gezondheidsclaim is ‘calcium is goed voor de botten’.
De mate van naleving van de claimsverordening varieerde per productcategorie. Zo was het percentage producten dat niet voldeed in de categorieën brood- en graanproducten en snacks respectievelijk 28 procent en 37 procent. In de categorieën sappen en dranken was de claim in 64 procent van de gevallen niet juist.
Bij de sappen en dranken gaat het vooral mis bij de vergelijkende claims. Van de 16 vergelijkende claims op producten uit deze categorie voldeden er slechts twee aan de eisen. In veel gevallen was op producten uit deze categorie niet vermeld met welk referentieproduct vergeleken werd. Verder ontbrak op de meeste producten met de claims 'light' of 'verlaagd in energie' informatie over welke eigenschap het product 'light' of 'verlaagd in energie' maakt.

bron: www.vwa.nl

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram