ad

Waarom heeft honing een ontsmettende werking?

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
honing-2-170_400_12.jpg

nieuws Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam hebben voor het eerst de antibacteriële werking van honing ontrafeld. Een ontwikkeling voor nieuwe antibiotica die op de huid kunnen worden gesmeerd, is hiermee in gang gezet.
Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend. De hoge suikerconcentratie in honing (ongeveer 80 procent) speelt een rol. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Niet schadelijk voor de huid, maar genoeg om sommige bacteriën te doden. Maar zelfs als de honing wordt gemengd met een stof die de vorming van waterstofperoxide blokkeert, heeft hij nog een sterke antibacteriële werking.
Nu blijkt dat een klein eiwit dat bijen gebruiken in hun eigen afweersysteem, een belangrijke rol speelt. De hoop is dat uit honing stoffen kunnen worden gewonnen die bruikbaar zijn als antibioticum. De mogelijkheden van het gebruik van complete honing zijn beperkt tot toepassing op de huid. De werkzame eiwitten in honing worden in het lichaam snel afgebroken, dus honing eten om van een infectie af te komen, werkt niet.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub