ad

Reuzenberenklauw

Laatst bijgewerkt: maart 2010
rode-kruis-90.jpg

nieuws In België bestaan er 2 soorten berenklauw: de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) en de gewone (Heracleum sphondylium).

De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is rood-purper gevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rood-purpere vlekken op de stengel en wordt slechts 2 m hoog.

Het sap van de reuzenberenklauw bevat een bijtende stof die in combinatie met de UV-stralen van de zon reageert als een zuur en ernstige brandwonden veroorzaakt op de huid. Bij regenweer irriteert de plant veel minder.

Als je in aanraking komt met het sap van deze plant, ontstaan er rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een ontsteking met zwelling en blaarvorming. Dit ziet eruit als een echte brandwonde en geneest pas na 1 à 2 weken. Daarna kan de huid bruin gekleurd zijn (hyperpigmentatie).

Wat doen wanneer je onmiddellijk ziet dat er sap op de huid is terechtgekomen:
- Verwijder het plantensap
- Oppervlakkig wrijven en spoelen met water en een zachte zeep
- Vermijd gedurende 1 week de zon.
- Raadpleeg een arts bij huidletsels (treden op na blootstelling aan zonlicht).

reuzeberenklauw-150.jpg
Wat doen wanneer je laattijdig merkt dat er sap op de huid is terechtgekomen:

- Overvloedig spoelen met water
- Vermijd gedurende 1 week de zon
- Raadpleeg de huisarts bij huidletsels (treden op na blootstelling aan zonlicht)

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op onze website , je vindt er ook een opleidingskalender.


ad


pub