Mijn kind heeft last van constipatie (verstopping)

Laatst bijgewerkt: oktober 2007
toiletrol-wit-100.jpg

nieuws Constipatie kan diverse oorzaken hebben. Een (kinder)arts moet eerst lichamelijke oorzaken uitsluiten. Wanneer er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, dan is er vaak een verkramping ontstaan in het kind. Als die verkramping heeft geleid tot een gewoonte, dan ontstaat er een vicieuze cirkel. Wanneer je kind langdurig “verstopt” is, zit het op de duur voortdurend vol. Je kind kan maar enkele keren per week naar het toilet gaan of kan zich voortdurend maar bij kleine beetjes ontlasten. Het kind voelt dan na verloop van tijd vaak geen aandrang meer. Als er niets komt, voelt het kind vaak dagenlang geen aandrang. Zo is een noodzakelijke voorwaarde om zindelijk te worden niet meer aanwezig: het kind kan nauwelijks nog of geen drukverschillen meer waarnemen. Veel kinderen met constipatie die zich maar enkele keren per week kunnen ontlasten, persen naar binnen in plaats van naar buiten. Het zich willen en zich niet kunnen ontlasten of het niet voelen wanneer het kind zich moet ontlasten leidt tot frustraties, zowel bij jou als bij je kind.

Een goede samenwerking met je arts en een aangepast laxeermiddel is in geval van constipatie altijd belangrijk. De vicieuze cirkel moet in de eerste plaats lichamelijk worden doorbroken. Het kind kan pas weer een normale aandrang voelen als het niet meer continu “vol” zit. Ook eens nagaan wat je kind eet en welke invloed dat heeft op zijn stoelgang, is heel belangrijk.
Heeft de constipatie geen lichamelijke maar een psychische oorzaak, dan is er meer nodig dan alleen medische begeleiding. Alles wat lichamelijk en psychisch werkt op de ontspanning van het bekkengebied is heilzaam. Ga na wanneer de buik van je kind gespannen is en wanneer hij ontspannen is. Een dagplanning waarin veel ontspanning voorkomt is een vereiste om de constipatie te doorbreken. Vooral psychische ontspanning is belangrijk: minder piekeren, ruimere regels in het gezin, meer “vrij spel” zoals kliederen, ravotten, je vuil maken, enz.

zie ook artikel : Constipatie bij kinderen


bron: Kind & Gezin
verschenen op : 30/11/2010


pub