Vijf kilo minder in vijf weken – dag 25, 26, 27 en 28

Laatst bijgewerkt: november 2016
123-koelkast-groenten-02-16.jpg

recepten

Je bent goed op dreef: er zijn al een paar kilo’s af en je voelt je ongetwijfeld fit en energiek. We gaan verder zoals we het ondertussen gewend zijn: veel soep, veel groente, veel water en veel beweging.
Zie ook voor het ontbijt en uitleg bij het concept.

Dag 25 (donderdag): restjessoep en kalkoen met sinaasappelsaus en gemarineerde rode kool

Middag: 2 koppen restjessoep met 2 plakjes maredsous light kaas

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 25 februari.

HD-w4-kalkoen-600.jpg

kalkoen met sinaasappelsaus en gemarineerde rode kool

Avond: kalkoen met sinaasappelsaus en gemarineerde rode kool

Leg de kalkoen ’s morgens in de marinade (die je gisteren maakte: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 29 februari) zodat hij een paar uren kan trekken. Zorg voor een kleine pot zodat de kalkoen goed onder de marinade zit. Draai het vlees halfweg even om indien mogelijk.

3 stukken kalkoenfilet, 1 granaatappel, de gemarineerde rode kool (die je gisteren maakte: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 29 februari), 1 appeltje, een paar nootjes, 1 klontje ghee (of boter), 1 kl vloeibare honing, 20-tal zwarte olijven

HD-w4-kalkoen-marinade-600.jpg
Bereiding:
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Bak het in de ghee. Voeg op het einde van de gaartijd de zwarte olijven toe en laat ze even meewarmen.
- Laat ondertussen de marinade met de honing inkoken tot sausdikte.
- Snipper de appel fijn en meng hem onder de rode kool.
- Snij de granaatappel open en pers het sap over de rode kool. Ook de pitten mogen erbij, maar pas op als je ook de rodekoolsoep maakt (zie hieronder: rodekoolsoep van de rest van de gemarineerde rode kool) want de pitten kan je niet fijnmixen. Dus ofwel laat je ze weg, ofwel zeef je de soep voor je ze mixt.
- Kruid de kool met peper en fleur de sel en garneer ze met de nootjes.

Extra Tussendoortjes: 2 passievruchten en een kop warme halfvolle melk met chococanderel.

Rodekoolsoep

Voor de liefhebbers! Een speciale soep die niet bij iedereen in de smaak valt…

De rest van de gemarineerde rodekoolreepjes, 1 grote Spaanse ui, 1 el olijfolie, kippenbouillon, peper en fleur de sel.

Bereiding:
- Stoof de ui glazig in de olijfolie, voeg de kool toe en laat ze meestoven.
- Vul aan met kippenbouillon (volgens de hoeveel rode kool), laat de soep opkoken, mix ze en kruid ze.

Dag 26 (vrijdag): rodekoolsoep en gegrilde chipolata met spruitjes

Middag: 2 koppen rodekoolsoep met 2 plakjes maredsous light kaas

Bereiding: zie hierboven (dag 25).

HD-w4-chiploata-600.jpg

gegrilde magere chipolata met spruitjes

Avond: Rodekoolsoep en gegrilde magere chipolata met spruitjes

3 magere chipolatacirkels, 600 g spruitjes (meer mag ook), 1 klontje boter, peper, nootmuskaat en fleur de sel.

Bereiding:
- Kook of stoom de spruitjes beetgaar. Voor je ze in de pot doet, snij je best een kruisvorm in de voet van de schoongemaakte spruitjes.
- Stoof ze in de gesmolten boter tot ze een mooi korstje hebben en kruid ze.
- Grill het vlees in een grillpan zonder vetstof.

 Extra Tussendoortjes: 1 alpro soja light choco en een potje magere yoghurt (125 g) met mango.

 

Dag 27 (zaterdag): zondedag

Middag: 2 borden rodekoolsoep met propjes parmaham (totaal 2 plakken).

Bereiding: zie hierboven (dag 25).

Dag 28 (zondag): soep van witloof en prei, en een slaatje van witloof en appel met gerookte paling en foie gras (op verplaatsing)

HD-w4-soep-witloof-prei-6001.jpg

soep van witloof en prei

Middag: soep van witloof en prei met een paar fetablokjes en zwarte olijven

Avond: slaatje van witloof en appel met gerookte paling en foie gras (op verplaasting) met twee glaasjes wijn.

Om zelf thuis te maken: per persoon ½ witloofstronk, ½ appel, 1 gerookte palingfilet, ½ blokje foie gras, dressing op basis van 1 el olijfolie en ½ el appelazijn.

 

Info

HD-w4-maldonzout-600.jpg
Fleur de sel is een soort zeezout met een fijne kristalstructuur. Maldonzout heeft een heerlijke smaak en textuur en het valt goed in de smaak bij de keukenchefs. Het wordt gewonnen in het Engelse stadje Maldon dat als sinds de Romeinen bekend staat om zijn lekkere zout.

Zoals het zout en de kruiden (verse en gedroogde) gebruikt worden om smaak te geven, worden zure room, (geiten)kaas(bereiding), en plattekaas gebruikt om het gerecht wat smeuïger te maken. Ze bevatten veel minder calorieën dan (slag)room en mayonaise! (Griekse) yoghurt behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Een paar cijfers… Gewone mayonaise met citroen bevat meer dan 700 kcal (afhankelijk van merk tot merk). Ketchup heeft veel minder kcal (rond de 100), maar bevat dan weer veel suiker!
Info over een aantal producten die in deze recepten worden gebruikt, telkens per 100 gram:
- zure room (campina): 290 kcal en 2,4 g koolhydraten
- magere plattekaas (danone): 72 kcal (koolhydraten niet vermeld)
- philadelphia opgeklopt: 265 kcal en 2,6 g koolhydraten
- chavroux: 172 kcal en 4 g koolhydraten

De merknamen zijn toevallig de producten die de proefpersoon gebruikte, ze zijn geen indicatie voor wat je moet kopen! Andere merken komen eveneens in aanmerking, maar check wel altijd het calorie- en het suiker/koolhydratengehalte want light producten bevatten vaak (te) veel suiker!

Boodschappenlijst voor dag 29, 30 en 31 (3 personen)

zie boodschappenlijst

Venkelsoep

HD-w4-ingred-venkelsoep-600.jpg
2 venkelknollen, 1preistengel, 3 kleine uien, 2 lookteentjes, 2 l kippenbouillon, 1 wortel, 1 steranijs in een theebuiltje (optioneel), 250 ml halfvolle melk, 1 kleine el kokosolie. Voor de garnituur: fijngesneden venkelgroen en cressonnette.

Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze in stukjes. Bak ze glazig in de warme olie.
- Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snij de top van het groen af en halveer de preistengel. Spoel de prei onder koud stromend water en verwijder de zandresten. Snij de prei in stukken en spoel ze nog eens.

HD-w4--venkelsoep-600.jpg

venkelsoep met steranijs

- Halveer de venkel en verwijder de harde kern. Snij de venkel in stukken en spoel ze.
- Schraap de wortel en snij in stukjes.
- Doe de wortel en de uitgelekte prei en venkel bij de ui/look en laat een paar minuten meestoven onder deksel.
- Voeg de bouillon en de kruiden toe (behalve peper) en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Verwijder de steranijs en mix de soep.
- Giet de melk erbij en kruid met peper en fleur de sel.
- Garneer de soep net voor het opdienen met verse de kruiden.

Tip
Als je steranijs in de soep doet, gebruik dan een theenetje. Zo kan je de steranijs gemakkelijk weer uit de soep halen voor je ze mixt. Steranijs is vrij indringend van smaak. Haal het kruid er tijdig uit en laat het niet te lang trekken.

Interesse in de nieuwsbrief: scroll op deze pagina helemaal naar beneden en schrijf je in!


bron: HD
verschenen op : 03/03/2016 , bijgewerkt op 10/11/2016


pub