ad

WHO / Europa moet meer vaccineren tegen mazelen

Laatst bijgewerkt: maart 2015
Fotolia_kind-vacc-spuit-24-15.jpg

nieuws Europese landen moeten meer doen om de mazelen te bestrijden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd. Het aantal gevallen van mazelen is in 2014 weliswaar gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder, maar het doel om de mazelen nog dit jaar uit te roeien dreigt in gevaar te komen.

Meer dan 22.000 mensen uit zeven landen raakten sinds begin 2014 besmet met de mazelen in Europa. Ook al daalde het aantal gevallen tussen 2013 en 2014 met de helft, zijn er nog steeds grote uitbraken en komt de doelstelling in gevaar om de ziekte in Europa tegen eind dit jaar volledig uit te roeien.
De meeste besmettingen waren er in Kirgizië, Bosnië-Herzegovina, Rusland en Georgië, maar ook Italië, Kazachstan en Duitsland ontsnapten niet aan het virus. In Italië waren er 1600 mazelen besmettingen en in Duitsland 583 gevallen. In Berlijn overleed dit jaar een 18 maanden oude jongen aan de mazelen. Sinds begin 2014 waren er in heel Duitsland 583 gevallen.

Mazelen is een zeer besmettelijk virus dat zich verplaatst via de lucht. Zo kan de besmetting gebeuren door te hoesten of te praten. De mazelen kunnen zware luchtweginfecties en neurologische aandoeningen veroorzaken, zoals longontstekingen en hersenvliesontstekingen. Uitzonderlijk is het virus dodelijk.

In ons land lanceert het Agentschap Zorg en Gezondheid een campagne om mensen tussen 20 en 45 jaar te vaccineren tegen de mazelen. De kans is namelijk groot dat zij de ziekte in hun kinderjaren nooit hebben doorgemaakt en geen of maar één dosis van het vaccin toegediend kregen. In die tijd was er namelijk nog geen of een minder systematisch aanbod van een mazelenvaccin. Kreeg u toen niet twee inentingen, dan bent u mogelijk niet of onvoldoende beschermd.
ad


pub