Mager vlees? Kies eens konijn.

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 4 reacties

dossier Konijn wordt in Vlaanderen veelal op traditionele manier bereid: als stoofgerecht, op grootmoeders wijze, met pruimen, appelmoes, uitjes, spekjes of op smaak gebracht met een streekbier. Ideaal voor koude herfst- en winterdagen. Konijn past echter ook in de hedendaagse lichte keuken waar wordt gestoomd en gewokt en de microgolfoven een handig instrument is. Konijn op de barbecue of in een tagine misstaat evenmin. Een lijn- en hartvriendelijk gerecht is dus ook met konijn perfect mogelijk.

Mager vlees met een evenwichtige vetzuursamenstelling

123-vlees-konijn-170_01.jpg
Het vetgehalte van konijn varieert van 0,6 % (de rug) tot 14,4 % (de voorste delen). Gemiddeld bevat een heel konijn 6,8 % vet. Konijnenvlees behoort dan ook tot de magere vleessoorten. Door het zichtbare vet, in het bijzonder in het voorste deel, te verwijderen wordt het vetgehalte tot hooguit 4 tot 5 % beperkt. Tegenwoordig wordt konijn ook versneden verkocht waarbij het vet in het voorste deel al is weggesneden.

De kwaliteit van het vet in konijn is bovendien gunstig door een relatief lage hoeveelheid verzadigde vetzuren (38,6 % van de totale hoeveelheid vet) en meer onverzadigde vetzuren (32,8 % enkelvoudig onverzadigde en 23,9 % meervoudig onverzadigde vetzuren).

Konijnenvlees bevat in vergelijking met andere vleessoorten ook meer linolzuur en alfa-linoleenzuur. Deze zogenaamde essentiële vetzuren kunnen we niet zelf synthetiseren en moeten we bijgevolg uit onze voeding halen. Naast de hoeveelheid essentiële vetzuren is ook de verhouding tussen linol- en alfa-linoleenzuur belangrijk. De verhouding tussen linol- en alfa-linoleenzuur is in konijnenvlees gunstig (nl. 6,7) en benadert de aanbevolen verhouding (nl. 5).

Ten slotte is het cholesterolgehalte in konijnenvlees gemiddeld lager dan 50 mg per 100 g vlees.

zie ook artikel : Cholesterolverlagende voeding

zie ook artikel : Cholesterolverlagende voeding

Licht verteerbaar

Gekweekte konijnen worden geslacht wanneer zij 12 tot 13 weken oud zijn. Het vlees van deze nog jonge dieren is mals en bevat weinig collageen. Het vlees wordt ook niet hard tijdens de bereiding. Daarom is konijn licht verteerbaar voor jong en oud.
Om de lichtverteerbaarheid te bewaren is het belangrijk een aangepaste bereidingswijze te kiezen. In de meer traditionele recepten wordt vaak rijkelijk omgesprongen met room, boter en spek waardoor het van oorsprong magere vlees verandert in een vetrijke en zwaar verteerbare schotel. Een lichte en gezonde receptuur verdient de voorkeur.

Voor meer een artikel in Nutrinews over essentiële vetzuren:

aandacht voor essentiële vetzuren

bron: Nice
verschenen op : 15/05/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

4 reacties

Mager vlees? Kies eens konijn.

door anoniem, 19 June 2013 om 23:09

Er is niks lekkerder dan konijnenvlees lekker opgevoed met platters lekker gras en granen en bakken in reuzel MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Konijn

door anoniem, 27 December 2006 om 16:09

lekker toch konijnenvlees :o

Konijn

door wim, 7 February 2006 om 13:38

Je mist wel iets heel essentieel: konijnenvlees is zo arm aan mineralen en andere voedingsstoffen dat het een negatieve balans meekrijgt. Je verbruikt meer essentiele voedingsstoffen bij het verteren dan dat het eten van konijn oplevert. Dit is aan 't licht gekomen na onderzoek naar de zgn. "trappersziekte". Toen men in de afgelegen berggebieden van het wilde westen in de winter voornamelijk konijn at, bleken veel trappers de volgende lente gestorven aan een acuut mineralentekort. Pas in de twintigste eeuw werd duidelijk waarom. Konijn MOET dus traditioneel van een vette omgeving voorzien worden en samen met veel groenten gegeten worden, anders kan je beter vasten... Blijkbaar heeft men bij NICE ook al niet teveel verstand van voeding. Wraakroepend gewoon!

konijn

door anne, 2 February 2006 om 13:26

hoi, ik heb een heel lief donzig konijntje, kika. ik vind het gewoon weg goor en vreselijk dat jullie lieve beestjes als konijnen eten! jammer dat jullie zo zijn. anne

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt