Paarse wortel wordt voedselrage

Laatst bijgewerkt: november 2005

nieuws De paarse wortel wordt volgens de Britse krant The Times van donderdag deze zomer een voedselrage. Iets heel nieuws is dat overigens niet, want vroeger bestonden er van deze groente voornamelijk witte en paarse varianten. De 'nieuwe' paarse wortel heeft van binnen de bekende oranje kleur.

Pas sinds het begin van de 18e eeuw zijn wortels oranje. Toen begonnen Nederlanders ze in hun nationale kleur te kweken. Een onderzoeker van de universiteit in Texas kweekte in 1989 al eens een paarse wortel. Later ontdekte hij dat deze variant ook nog eens een stuk gezonder is.


Anthocyanine, de stof die wortels paars maakt, is een antioxidant. Deze stof levert een natuurlijke bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Doordat de nieuwe paarse wortels aan de binnenkant oranje blijven, bevatten ze nog steeds veel beta-caroteen. Het menselijk lichaam maakt van deze stof vitamine A, ook een antioxidant.

Het kleurverschil verandert de smaak niet drastisch, de paarse wortels zijn wel zoeter dan de oranje exemplaren.
Bron:De telegraaf
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram