Wat kan je doen tegen wiegendood?

dossier Wiegendood, een term die elke ouder koude rillingen bezorgt. Maar wat houdt het precies in? Zijn er kindjes die meer risico lopen dan andere? En vooral, kunnen we zelf iets doen om wiegendood te voorkomen?

Wat is wiegendood?

We spreken van wiegendood, of Sudden Infant Death Syndrome (sids), als een (ogenschijnlijk) gezond kindje sterft in de wieg. Er is geen duidelijke doodsoorzaak, maar wetenschappers vermoeden dat het gaat om een ademhalingstilstand. Normaal gezien sturen hersenen een prikkel om de ademhaling opnieuw te activeren als die eventjes stopt. Vermoedelijk is die functie bij baby's die sterven aan wiegendood niet goed ontwikkeld. Eens je kindje zijn eerste verjaardag heeft gevierd, ben je zo goed als uit de gevarenzone, want wiegendood komt zelden voor na het eerste levensjaar.

Welke kindjes lopen risico op wiegendood?

Uit cijfers blijkt dat wiegendood meer voorkomt bij jongetjes dan bij meisjes, en vooral baby’s treft die te vroeg geboren zijn of een heel laag geboortegewicht hadden. Daarnaast lopen meerlingen meer kans, en behoren ook kindjes van heel jonge mama’s en broertjes of zusjes van wiegendoodkindjes tot de risicogroep.

Hoe kan je wiegendood proberen te voorkomen?

  • Probeer je kindje niet op de buik, maar altijd op de rug te laten slapen, zodat mond en neus vrij blijven om te ademen. Rolt hij of zij altijd om? Dan kan een slaapzak helpen. Spelen mag uiteraard wel in buikligging, dat is zelfs goed voor je kindje, zo krijgt hij sterke arm-, nek- en rugspieren.
  • Zet de verwarming in de slaapkamer niet te hoog. Maximum 20 graden voor kindjes jonger dan 8 weken, daarna volstaat 18 graden. Vergeet de kamer niet geregeld te verluchten.
  • Kies een veilige wieg, met spijlen en een latten- of rasterbodem, en ga voor een dikke, stevige matras zodat je baby niet wegzakt. Wat bekleding betreft, opteer je beter voor ‘ademende’ materialen zoals molton. Een waterdichte matrasbeschermer, met plastic laag, is geen goed idee.
  • Vermijd fopspeenkettingen en vervang tutjes tijdig, zodat je kindje niet kan stikken in losgekomen stukjes. Sowieso neem je ook beter de fopspeen weg als je baby in slaap gevallen is.
  • Sigaretten zijn niet alleen slecht voor jouw gezondheid, roken tijdens of na de zwangerschap werkt ook wiegendood in de hand.
  • Vermijd medicijnen of middelen die slaapverwekkend zijn, omdat die het kind in een heel diepe slaap kunnen brengen. Geef je borstvoeding? Dan kan je beter zelf zulke zaken vermijden. Minstens drie maand borstvoeding geven, verkleint trouwens de kans op wiegendood, al kunnen wetenschappers niet verklaren waarom.
  • Ga ook gerust eens extra langs om te kijken of je kleintje nog mooi ligt te slapen. Je wou stiekem toch nog een zoentje geven, nee?
Bronnen: www.kindengezin.be www.wiegedood.org Lees ook: Zo leg je je kindje veilig te slapen Slaapcoach Snuggles and Dreams: "Babynestjes zijn gevaarlijk" Wanneer slaapt een baby door? Zo draag je best een Maxi-Cosi


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt