Reisvaccinatie: liefst zes weken voor reis naar arts

Laatst bijgewerkt: maart 2008

nieuws Indien u binnenkort op reis gaat naar een verre bestemming is het belangrijk om na te gaan of u eventueel moet gevaccineerd worden, of pillen moet nemen tegen malaria. Spreek er tijdig over met uw huisarts, zo mogelijk zes weken voor de reis. Voor sommige vaccinaties zijn meerdere weken nodig, en ook sommige malariapillen moet reeds voor de reis worden ingenomen.
De gezondheidsrisico's op reis zijn sterk afhankelijk van het land van bestemming, van de duur van het verblijf en van de manier van reizen (zakenreis of familiebezoek met hoog comfort en goede hygiene; toeristische reis; avontuurlijke reis; langdurig verblijf...).
Afhankelijk van het land van bestemming en de aard van de reis zijn volgende vaccinaties vereist: Gele koorts, Meningitis, Hepatitis A, hepatitis B, Buiktyfus, Japanse encefalitis, hondsdolheid (Rabiës). Van alle infectieziekten op reis die door vaccinatie kunnen voorkomen worden, is Hepatitis A de meest frequente. Hepatitis B komt op de tweede plaats.
De voorbereidingen voor uw reis zijn ook een ideaal moment om uw tetanus- en difterievaccinatie terug op punt te stellen en eventueel een herhalingsvaccin van mazelen-bosf-rubella te krijgen. Ook als u reeds bent ingeënt tegen polio (kinderverlamming) wordt aangeraden om een (herhalings)vaccin te overwegen voor een korte of lange reis naar Afrika of Azië, zeker indien in minder hygiënische omstandigheden. Eén inspuiting volstaat indien er vroeger een volledige vaccinatie werd gegeven. Indien nooit eerder gevaccineerd: 2 inspuitingen met 2 maanden tussen en een derde na 12 maanden.


pub