Calciumtabletten verhogen kans op hartaanval

Laatst bijgewerkt: maart 2019

nieuws Volgens een studie van de Universiteit in Auckland (gepubliceerd in het British Medical Journal online) kan de inname van calciumtabletten door oudere vrouwen na de menopauze om botontkalking te voorkomen, het risico op een hartaanval verdubbelen. Veel vrouwen nemen extra calcium, omdat calcium botdichtheidverlies zou kunnen vertragen en daarmee het risico op botbreuken verkleinen. Sinds 2000 is het gebruik van calciumhoudende middelen meer dan verdrievoudigd.
Een mogelijke oorzaak van het verhoogde risico op een hartaanval is volgens de onderzoekers dat extra inname van calcium het calciumniveau in het bloed verhoogt. Dit kan de vorming van calciumafzetting (plaquevorming) in de slagaderen versnellen, waardoor de kans op een hartaanval verhoogd wordt.
Een andere mogelijke verklaring is dat veel ouderen onvoldoende vitamine K2 innemen. Deze vitamine beschermt tegen aderverkalking. Een verhoogde Calcium-inname zou daardoor onverwachte negatieve gevolgen kunnen hebben voor de hartfunctie.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram