ad

Rood vlees heeft mogelijk invloed op borstkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
4-hamburgers.jpg

nieuws Vrouwen die veel vlees eten, vooral rood vlees en charcuterie, zouden misschien meer vatbaar zijn voor borstkanker, zo blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek in het British Journal of Cancer. De onderzoekers volgden ruim 35.000 vrouwen tussen 35 en 65 jaar gedurende 8 jaar. Diegenen die het meeste vlees aten hadden meer kans op borstkanker voor en na de menopauze. Het verband was het sterkst (tot 52 % meer in vergelijking met vrouwen die geen rood vlees aten en 64% bij vrouwen die geen charcuterie aten) bij vrouwen na de menopauze die veel rood vlees en charcuterie aten. Het verband was zwakker bij menopauzale vrouwen, maar toch was er noch altijd een verschil van gemiddeld 20% tussen diegenen die wel en geen vlees aten. De onderzoekers verrekenden in hun resultaten de eventuele invloed van roken, leeftijd, gewicht, lichaamsbeweging en andere dieetfactoren.
Een mogelijke verklaring voor dit verband is de hoeveelheid verzadigde vetten die de vleeseetsters consumeren en die mogelijk de ontwikkeling van kankercellen stimuleren. Een andere mogelijke verklaring is dat bij de bereiding van het vlees, vooral door het grillen, bepaalde kankerverwekkende stoffen worden gevormd.




ad


pub