ad

Producten die niet bruikbaar zijn voor wondverzorging

Laatst bijgewerkt: april 2007
wondverzorging-knie.jpg

nieuws Er bestaan veel ontsmettingsmiddelen voor wondverzorging. Het doel van het ontsmetten is ziektekiemen chemisch uitschakelen. Gebruik bij voorkeur een niet- of licht kleurend, niet-prikkelend ontsmettingsmiddel. Verschillende ontsmettingsmiddelen zijn verkrijgbaar in handige verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Volgende produkten zijn af te raden:
Mercurochroom: het heeft geen reinigende, en slechts een licht ontsmettende eigenschap. Het is bovendien sterk kleurend en veroorzaakt gemakkelijk allergische reacties.
Ontsmettingsalcohol: het is een sterk prikkelend, brandbaar product. Het mag enkel gebruikt worden voor ontsmetting van instrumenten en van gave huid. Instrumenten kun je ontsmetten door ze gedurende twee minuten in ontsmettingsalcohol te leggen en door ze vervolgens af te drogen met een steriel kompres.
Eosine: het is weinig doeltreffend als ontsmettingsmiddel en komt niet in aanmerking voor het verzorgen van huidwonden. Dankzij haar uitdrogende werking, kan eosine wel gebruikt worden voor een aantal andere doeleinden, zoals het voorkomen van doorligwonden bij bedlegerige personen. Eosine wordt onder meer gebruikt voor de verzorging van rode babybilletjes.
Jodiumtinctuur: dit product is af te raden voor huiselijk gebruik. Het is irriterend en kan allergische reacties veroorzaken. Bovendien wordt het gemakkelijk door de huid heen in de bloedbanen opgenomen, wat gevaarlijk is voor de schildklier.
Ontsmettende sprays: deze sprays moeten rechtstreeks op de wonde gespoten worden. Ervaring leert echter dat daarbij nogal wat ontsmettingsmiddel verloren gaat wanneer het enkel de bedoeling is om de wonde te ontsmetten. Indien het ook de bedoeling is om de wonde te reinigen met de spray, dan moet je inderdaad veel vloeistof gebruiken en kan een spray nuttig zijn. Toch kan een wonde evengoed gereinigd worden met een neutrale zeep en water. Een ontsmettende spray vormt dus zeker geen noodzakelijk onderdeel van een goede huisapotheek.
Ether: het kan enkel gebruikt worden om vetten en restanten van kleefpleister te verwijderen. Ether is een heel ontvlambaar product.


bron: Rode Kruis

ad


pub