Kine bij whiplash geen meerwaarde

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
nekpijn-ouder.jpg

nieuws Patiënten die een whiplash hebben opgelopen, zijn voor hun behandeling even goed af bij de huisarts als bij de kinesist. Voorwaarde is dat de huisarts de patiënt volgens een specifiek whiplashprotocol behandelt. Dit blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.
Het onderzoek vergeleek de behandelresultaten van whiplash bij de huisarts met die bij de fysiotherapeut. De huisarts gaf informatie over de aandoening en bepaalde aanwijzingen en tips, die belangrijk zijn voor de genezing. De fysiotherapeut gaf niet alleen informatie, maar liet de patiënt ook nek-schouder oefeningen en gerichte activiteiten uitvoeren. Er kwamen tussen beide behandelingen slechts kleine verschillen naar voren. Patiënten die door huisartsen waren behandeld rapporteerden één jaar na het ongeval een grotere mate van herstel. Zij konden hun klachten beter hanteren. Bij door fysiotherapeuten behandelde patiënten was de beweeglijkheid van de nek iets beter, maar alleen de eerste drie maanden. Patiënten met relatief veel pijn direct na het ongeval hadden meer baat bij een behandeling door de fysiotherapeut dan door de huisarts.

Whiplash is het verschijnsel, dat bij een ongeval versnellende en vertragende krachten licht letsel aan spieren of banden in de nek veroorzaken. Als het slachtoffer hierdoor binnen 48 uur klachten zoals hoofdpijn, nekpijn of duizeligheid ontwikkelt, spreekt men van een whiplashpatiënt.
Uit het onderzoek bleek dat ongeveer een derde van de patiënten die aan deze definitie voldoen, geen behandeling nodig heeft om goed te herstellen. Actief en in beweging blijven is voor hen voldoende. Van de overige patiënten heeft ongeveer de helft baat bij een behandeling door huisarts of fysiotherapeut. De rest, 35 procent van het totaal aantal onderzochte patiënten, ontwikkelt een chronische whiplash met langdurige klachten. Tien procent verzuimt op het werk.
Het blijkt dat de whiplashklachten vooral chronisch worden bij vrouwelijke patiënten met een relatief laag opleidingsniveau, die in de periode direct na het ongeval veel nekpijn hebben, niet aan het werk kunnen en alle klachten toeschrijven aan het lichamelijk letsel. De arts zou met name de patiënten die aan dit beeld voldoen, een behandeling moeten aanbieden.
Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden, dat noch het dragen van een halskraag noch het nemen van rust effectief is bij whiplash. Whiplashpatiënten herstellen juist beter, als ze actief en in beweging blijven.

Lees ook: Soorten rugpijn (2): Aspecifieke nekpijn en whiplash
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram