Vier gerechten met verrassende ingrediënten

Laatst bijgewerkt: december 2018
In dit artikel
Vier gerechten met verrassende ingrediënten

dossier

Zelfs in desserts kan je peulvruchten en groenten onopvallend verwerken. Zonder dat iemand het meteen in de gaten heeft. Of je kunt ter vervanging van gehakt eens linzen naar binnen smokkelen bij de bereiding van een gehaktschotel. Dat is een ideale ingreep voor kleine EN grote kindjes die weinig groente eten of die hun neus ophalen voor peulvruchten van dat genre.
Het is best wel spannend… Merken je tafelgenoten meteen een smaakverschil? Het heeft zelfs bijna iets ondeugends als je stiekem je tafelgenoten op het verkeerde been zet. 
Bij deze vier recepten is niets wat het lijkt.  

Pasta met bolognaisesesaus

Heel veel mensen halen hun neus op voor linzen. Door ze te verwerken in een pastasaus die eruit ziet als bolognaise en voor de rest ook dezelfde ingrediënten bevat, kan je deze gezonde peulvrucht toegankelijker maken.

123h-linzen-veggie-bolognese-pasta-12-18.jpg
Ingrediënten
150 g witte linzen
1 ui
1 wortel
1 stengel selderij
2 el olijfolie
1 lookteentje
1 el geconcentreerde tomatenpuree
1 dl rode wijn
600 g tomatenblokjes met pulp
peper, zout en oregano
pasta
verse basilicum
Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Laat 150 gram witte linzen een kwartier weken in water.
  2. Snijd een ui, wortel en selderijstengel in kleine blokjes (brunoise) en stoof ze aan in twee eetlepels olijfolie. Versnipper een lookteentje en laat het een 10-tal seconden meestoven.
  3. Doe er een eetlepel tomatenpuree bij en laat die wat uitzuren.
  4. Voeg 1 dl rode wijn toe en 600 g tomatenblokjes met pulp. Kruid de saus met zout, peper en een snufje oregano en laat ze zachtjes sudderen.
  5. Kook ondertussen de linzen volgens de instructies op de verpakking en voeg ze toe aan de saus. Laat ze zo’n 10 minuten mee sudderen.
  6. Kook de pasta gaar en doe de saus erop. Werk af met snippers basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

Chocolademousse

f123h-choco-mousse-dessert-zoet-12-18.jpg
Om zo uit te lepelen, ter vervanging van chocopasta of als dipsaus voor stukjes fruit.  

Ingrediënten

Anderhalf kopje kikkererwten uit blik 
1/3 kopje cacaopoeder
1/3 kopje amandelboter (of pindakaas)
1/3 kopje amandelmelk
1/3 kopje esdoornsiroop
200 g chocolade callets
2 kl vanille-extract
1 snufje zout
1 snufje kaneel 
optioneel: enkele geplette noten

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de kikkererwten, in de blender en mix ze tot een homogene massa. Is de mix niet voldoende glad, voeg dan een beetje water toe.  
  2. Roer de chocolademousse eens goed door en gebruik een lepel om de mix die de zijkanten van de blender hangt naar beneden te duwen.
  3. Doe dan de kikkererwten erbij en blend zeer grondig.

Cake

123h-wortel-cake-gebak-zoet-12-18.jpg
Voor wie nog niet bekend is met wortelcake, zeker eens proberen! Alle beetjes helpen ….
De liefhebbers van een zure toets kunnen wat citroenzeste in het deeg verwerken.

Ingrediënten

2 eieren
90 ml koolzaadolie
125 g suiker
125 g vloeibare bloem
1 kl vanille-extract
1 snufje nootmuskaat
1 kl kaneelpoeder
½ zakje droge gist
150 g geraspte wortel
60 g amandelmeel of gemalen walnoten of rozijnen

Bereiding

  1. Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
  2. Meng de eieren met de suiker in de keukenrobot.
  3. Voeg dan de vanille, nootmuskaat, kaneel, de olie en als laatste de gist toe.
  4. Doe er beetje bij beetje de bloem bij en laat de keukenrobot alles goed mengen tot een homogeen en glad deeg.
  5. Roer de wortel en de noten eronder en doe het deeg in een geoliede vorm. Of gebruik een vorm in silicone dan hoef je die niet in te vetten.
  6. Laat de cake een half uur bakken in de oven en prik er dan eens in met een spies om te checken of hij voldoende gebakken is.

Chocoladekoekjes met gekonfijte sinaasappelzeste

123h-choc-koek-gebak-12-18.jpg
Ingrediënten
1 rijpe avocado
100 g kokossuiker
1 ei
½ kl vanille-extract
120 g cacaopoeder (70% puur fondant)
60 g fondant chocolade callets
40 g vloeibare bloem
½ kl bakpoeder of bakzout
2 reepjes gekonfijte sinaasappelzeste (kant-en-klaar te koop)

Bereiding

  1. Laat de oven voorverwarmen tot 160 °C en bekleed een ovenschaal met bakpapier.
  2. Snijd de sinaasappelzeste in superfijne reepjes.
  3. Prak het vluchtvlees van de avocado zeer fijn en meng het met de kokossuiker, het ei en het vanille-extract.
  4. Meng het cacaopoeder met de bloem en het bakpoeder.
  5. Roer beide mixen goed dooreen en spatel de chocolade callets en de zeste eronder.
  6. Schep met een lepel 16 deeghoopjes (telkens een opgehoopte lepel) en verdeel ze over het bakpapier. Duw elk hoopje ietwat plat met de bolle kant van de lepel.
  7. Laat ze een 8-tal minuten bakken in de oven tot ze net vast zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

zie ook artikel : Donderdag Veggiedag: Tabouleh van bloemkool en biet


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 10/12/2018 , bijgewerkt op 17/12/2018


pub