Tekenencefalitis (TBE) vastgesteld in Vlaanderen

123-teken-zone-natuur-wandelen-1-11-18.png

nieuws

In september en oktober van dit jaar werd tekenencefalitis vastgesteld bij twee volwassen personen uit Oost-Vlaanderen en Limburg. Eén patiënt verbleef tijdens de incubatieperiode zowel in België als in een endemisch gebied (Hongarije) en wordt als een mogelijk autochtoon geval beschouwd. De andere patiënt verbleef alleen in België en Zeeland waardoor de kans groot is dat dit een autochtoon geval betreft. Dit is niet onverwacht, vermits de teek die het tekenencefalitisvirus (TBEV) overbrengt bij de mens, de Ixodes ricinus (of schapenteek), wijdverspreid voorkomt in het land, en studies bij dieren (vee, reeën en everzwijnen) ook al aangetoond hadden dat het virus hier al enkele jaren circuleert. 
Het tropisch instituut heeft teken verzameld in specifiek bezochte zones in Oost-Vlaanderen en Limburg om de aanwezigheid van TBE in deze teken te onderzoeken.

Tekenencefalitis
Bij een infectie met het tekenencefalitisvirus zal 10 procent van de patiënten ernstige klachten neurologische restletsels vertonen en komt ongeveer 1 à 2% van hen te overlijden. Beide recente gevallen zijn aan de beterhand. 
Er bestaat een vaccin tegen TBE dat in België aanbevolen wordt voor reizigers naar risicolanden in Europa die daar buitenactiviteiten gaan uitoefenen (kamperen, trekken, enz.). 

Lees ook: Tekenencefalitis: waar komt het voor en wat kan je doen?

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram