Voor jou gelezen op Culy.be

garnalen met geroosterde peper en zout

Laatst bijgewerkt: september 2018
zout-en-peper-garnalen-694x400.jpg

recepten Deze garnalen met geroosterde peper en zout zijn letterlijk om duimen en vingers bij af te likken. Garnalen pellen doe je nu eenmaal niet met mes en vork.

  • 2 delen witte peperkorrels
  • 1 deel grof zeezout
  • 500 gram ongekookte grote garnalen(staarten), ongepeld
  • 3 eetlepels bloem
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 lenteuitjes, fijngehakt
  • flinke scheut arachideolie

GEROOSTERDE SPECERIJEN

Je bestrooit de garnalen niet zomaar met peper en zout. Nee: je róóstert de specerijen. Wij hebben altijd een voorraad in een afgesloten pot staan, want deze mix is ook lekker bij bijvoorbeeld varkensvlees of kip. De verhoudingen zijn 2:1 peper en zout.

Je kunt de garnalen serveren als onderdeel van een rijsttafel, als hoofdgerecht of als snack. Pas simpelweg de hoeveelheden aan zoals je die zelf wenst.

HET RECEPT VOOR GARNALEN MET GEROOSTERDE PEPER EN ZOUT

Voor een voorraad geroosterde peper en zout:

Rooster op middelmatig tot laag vuur in een kleine pan 2 delen witte peperkorrels zonder vetstof, ongeveer 15 minuten. Schud regelmatig met de pan zodat de peperkorrels niet aanbranden. Haal de korrels uit de pan en laat afkoelen. Stamp ze daarna fijn in een vijzel.

Rooster 1 deel zeezout tot de korrels een beetje geel kleuren. Haal uit de pan en laat afkoelen. Mix alles door elkaar in een afsluitbare pot.

Voor de garnalen met geroosterde peper en zout:

Bestrooi de garnalen met de bloem.

Verwarm een wok op hoog vuur en doe er een flinke scheut olie bij (ongeveer 5 tot 6 eetlepels). Laat goed heet worden en roerbak de garnalen. De wok mag niet te vol zijn, dus bak de garnalen in delen als dat nodig is. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er naar smaak wat van de mix over.

Veeg de wok met keukenpapier schoon en verhit twee eetlepels olie op middelhoog vuur. Bak de stukjes knoflook goudbruin. Let op dat ze niet verbanden en draai het vuur laag als het te snel gaat. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verwijder eventueel olie uit de wok zodat er nog ongeveer een eetlepel overblijft. Doe de knoflook en de garnalen met geroosterde peper en zout terug in de wok op laag vuur en verwarm een minuutje door. Bestrooi met de lente-ui en de specerijenmix naar smaak.

Auteur: Lai-Wah Chong

volgopfacebook

volgopinstagram