2.500 deelnemers Titan run blootgesteld aan leptospirose

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 1 reacties
wedstr-water-beek-.jpeg

nieuws Er zijn drie gevallen van leptospirose vastgesteld bij deelnemers aan de zogenaamde "Titan run" in Nijlen. Ze hadden koorts, ademhalingsproblemen en aantasting van lever en nieren. Ze werden in het ziekenhuis opgenomen.

De Titan run is een loopwedstrijd met obstakels die plaatsvond op zondag 13 september. De deelnemers moesten er o.a. in het water en het slijk van de rivier de Nete waden. Vermoedelijk zijn de drie personen daar besmet geraakt met leptospirose. In totaal waren er zo'n 2.500 deelnemers aan deze loopwedstrijd. Al deze deelnemers zijn mogelijk blootgesteld geweest aan leptospirose. De incubatietijd voor leptospirose kan 30 dagen duren. De komende weken kunnen er dus nog gevallen opduiken, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Alle deelnemers aan de wedstrijd hebben intussen een brief van het Agentschap gekregen.

Leptospirose
Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriën die in de omgeving terecht komen vanuit urine van besmette dieren, vaak ratten.
Mensen kunnen besmet worden door contact met besmet water, via wondjes, verweekte huid of slijmvliezen. Daar verspreiden de bacteriën zich onmiddellijk in het bloed en de organen. Na ongeveer de zevende tot tiende ziektedag verdwijnen de bacteriën uit de bloedbaan en de weefsels maar zij blijven nog enige tijd aanwezig in de nieren.

Er zijn verschillende verschijningsvormen van de ziekte leptospirose. Het merendeel van de infecties verloopt mild tot matig. Milde vormen van leptospirose worden vaak niet herkend. Het geeft meestal een mild griepachtig beeld, maar in 10% van de gevallen kan het ernstige verschijnselen geven. Koorts, maar ook hoest, spierpijnen, hoofdpijn, donkere urine en algemeen onwel zijn horen bij de mogelijke tekenen.
De tijd van besmetting tot ziekte (incubatietijd) duurt 2 tot 30 dagen, meestal 7 tot 12 dagen.

Wat moet u doen?
• U moet geen arts contacteren
- als u geen klachten of ziekteverschijnselen heeft gehad
- als u wel klachten heeft gehad maar nu geen ziekteverschijnselen meer heeft.

• U moet een arts raadplegen:
Als u nog grieperige klachten heeft en koorts heeft gehad.

1 reacties

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt