Mindfullness even effectief bij depressie als pillen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Nieuw onderzoek aan de universiteit van Oxford bevestigt dat cognitieve gedragstherapie met mindfulness net zo goed helpt tegen terugkerende depressies als medicatie. Bij terugkerende depressies wordt gebruikelijk medicatie met antidepressiva voorgeschreven, maar deze behandeling heeft bijwerkingen en is niet ideaal.

Voor het onderzoek werden 424 mensen met een depressie gedurende twee jaar opgevolgd. De helft kreeg de gebruikelijke antidepressiva, de andere helft volgden mindfullness, zowel individueel als in groepsverband. In beide groepen kreeg iets meer dan 40% van de patiënten weer een depressie, wat volgens de onderzoekers aantoont dat beide behandelingen evenwaardig zijn.

Mindfulness bestaat uit wekelijkse groepssessies en een stille dag van zes uur meditatie. Daarnaast doen de deelnemers zes dagen per week ongeveer drie kwartier per dag oefeningen. De therapie leert mensen om te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkomen, maar dat ze zich daardoor niet hoeven laten meeslepen maar ze leren te accepteren.


bron: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2962222-4/abstract
verschenen op : 10/08/2015 , bijgewerkt op 06/08/2019


pub